Business Internaţional

BAE renunta la participatia de la Airbus pentru 2,75 mld. euro

08.09.2006, 20:26 21

Desi are incredere ca Airbus se va redresa in scurt timp, grupul BAE a decis vanzarea pachetului de actiuni din cadrul companiei, EADS fiind interesat de acest pachet.
Compania britanica BAE Systems a fost de acord cu vanzarea pachetului de 20% din actiunile Airbus catre EADS pentru suma de 1,87 mld. lire sterline (2,75 mld. euro, 3,53 mld. dolari), titreaza BBC News.
EADS este deja actionarul majoritar al Airbus, detinand 80% din actiunile companiei. Daca aceasta tranzactie se va finaliza, EADS va detine controlul absolut asupra Airbus.
Cei 13.000 de angajati ai Airbus care lucreaza in Marea Britanie la asamblarea aripilor avioanelor nu vor fi afectati de aceasta tranzactie.
Guvernul britanic a semnat un acord cu EADS conform caruia partea britanica va avea un numar de angajati in cadrul Airbus, dreptul de a numi un director si participarea la proiectele de cercetare si dezvoltare intreprinse de companie.
"Consiliul de administratie e de parere ca in perioada imediat urmatoare, Airbus se va confrunta cu dificultati", mai ales in ceea ce priveste dezvoltarea unor programe pentru noile modele, au declarat oficiali al BAE.
Compania BAE poate sa-si vanda pachetul de actiuni detinut in cadrul Airbus dupa ce in 2001 a semnat un acord cu EADS, companie franco-germana.
Din suma primita pentru actiuni, BAE va trebui sa restituie actionarilor 500 mil. lire sterline. Profitul net in urma platii datoriei catre actionari va fi de 1,78 mld. euro, aceasta suma fiind considerata suficienta pentru a permite BAE achizitionarea unor noi puncte de lucru in SUA.
Dupa ce companiile BAE si EADS nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta pretul tranzactiei, a fost cerut ajutorul bancii de investitii Rothschild pentru a evalua pachetul de actiuni.
Airbus, producatorul european de avioane detinut in proportie de 80% de EADS, se confrunta cu mari probleme de ordin financiar dupa ce finalizarea programului pentru fabricarea noului model de avion superjumbo, A380, a fost amanata de cateva ori.
Compania mai are nevoie de aprobarea actionarilor si pentru lansarea programului pentru modelul A350 XWB, un avion de cursa lunga cu o capacitate de 300 de locuri, ale carui costuri se ridica la 10 mld. dolari (5,3 mld. lire sterline), acest model urmand sa concureze cu modelul de succes al Boeing, 787 Dreamliner.
Airbus se mai confrunta cu probleme si in cadrul proiectului pentru A400M, avion destinat transportului militar.
Membri ai consiliului de administratie al BAE au declarat ca pentru rezolvarea tuturor dificultatilor cu care se confrunta Airbus "va fi nevoie de mult timp, de investitii majore si de canalizarea resurselor manageriale".
Directorul executiv al BAE, Mike Turner, a spus intr-o declaratie ca acesta este un moment prielnic pentru a renunta la pachetul de actiuni detinut in cadrul Airbus.
"Pe termen lung Airbus va reusi sa se redreseze. Eu cred ca dificultatile cu care se confrunta acum sunt temporare", a spus Turner. "Trebuie sa mentina un nivel scazut al cheltuielilor din cauza deprecierii dolarului si trebuie sa gaseasca resurse financiare pentru investitiile in noile modele de aeronave", a mai spus el.
Vanzarea pachetului de actiuni din cadrul Airbus a fost decisa de BAE inca din luna aprilie, atentia companiei britanice fiind indreptata spre dezvoltarea afacerii de baza din domeniul apararii aeriene, afacere dezvoltata mai ales in Statele Unite. Grupul BAE, cel mai mare producator de avioane militare din Europa, a castigat teren pe piata de armament din SUA, devenind in sase ani cel de-al saptelea mare furnizor al Pentagonului.
Grupul investeste foarte multi bani pentru a intra in topul celor cinci mari furnizori de armament din SUA, facand o serie de achizitii incepand cu anul 2000, cea mai mare fiind anul trecut, cand pentru 4,2 mld. dolari, a cumparat producatorul american de vehicule pentru armata Bradley, compania United Defense Industries.


Renunta la Airbus
British Aerospace detine 20% din actiunile companiei Airbus.
Actionarul majoritar al Airbus este EADS cu 80%.
Pretul tranzactiei a fost de 1,87 mld. lire sterline (2,75 mld. euro).
Airbus se confrunta cu dificultati financiare legate de intarzierile in finalizarea programului pentru modelul de jumbo-jet A380.
BAE se afla pe locul sapte in topul furnizorilor de echipament militar al Pentagonului.
In 2005, BAE a cumparat pentru 4,2 mld. dolari producatorul american de vehicule militare Bradley, compania United Defense Industries.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO