Business Internaţional

Banca Angliei a ajutat Germania nazistă să vândă aurul jefuit din Cehoslovacia

Istoricii consideră că Montagu Norman, guvernatorul Băncii Angliei, a sprijinit Germania până la începerea războiului. El ar fi participat chiar la botezul fiului doctorului Hjalmar Schacht, preşedintele Reichsbank înainte de război. Sursa foto: Princeton.edu

Istoricii consideră că Montagu Norman, guvernatorul Băncii Angliei, a sprijinit Germania până la începerea războiului. El ar fi participat chiar la botezul fiului doctorului Hjalmar Schacht, preşedintele Reichsbank înainte de război. Sursa foto: Princeton.edu

Autor: Bogdan Cojocaru

31.07.2013, 21:17 1609

Banca Angliei a recunoscut că a ajutat regimul nazist din Germania să vândă şi să transfere aurul jefuit din Cehoslovacia înainte de izbucnirea Celui de Al Doilea Război Mondial, unul dintre cele mai controversate episoade din istoria uneia dintre cele mai influente bănci centrale din lume.

Detaliile reies dintr-un document oficial scris în 1950 dar postat pentru prima dată pe internet săptămâna aceasta. Acesta explică cum „Bătrâna Doamnă“ a transferat germanilor aur păstrat în cuferele sale cu toate că guvernul britanic de atunci pusese sechestru pe toate activele cehoslovace din Londra, scrie The Telegraph.

Armata germană a invadat Cehoslovacia în septembrie 1938. În luna martie a anului următor, Banca Reglementelor Internaţionale (BIS) – banca centrală a băncilor centrale – a cerut Băncii Angliei să transfere aur în valoare de 5,6 milioane lire sterline dintr-un cont constituit pentru banca centrală a Cehoslovaciei într-unul aparţinând Reichsbank.

Cea mai mare parte a aurului – aproape 2.000 de lingouri – a fost apoi plasată în Belgia, Olanda şi la Londra. Pe atunci BIS îl avea ca preşedinte pe directorul Băncii Angliei, Otto Niemeyer – un nume cu rezonanţă germană. De asemenea, banca britanică a vândut aur pentru regimul nazist în iunie 1939, fără a aştepta aprobare din partea guvernului.

„A urmat încă o tranzacţie cu aur pe 1 iunie 1939, când s-a vândut aur de 440.000 lire sterline şi s-a transportat aur (de 420.000 lire sterline) la New York din contul nr. 19 al BIS“, se arată în documentul citat. Acesta era aur transferat la Londra de Reichsbank. „De această dată, înainte să acţioneze, Banca Angliei l-a informat pe lordul cancelar, care a răspuns că ar vrea părerile juriştilor Coroanei“, notează sursa. La presiunile BIS, îngrijorată de întârzierea tranzacţiei, Banca Angliei a acţionat, iar ulterior juriştii Coroanei

i-au susţinut poziţia. Trei luni mai târziu Londra a declarat război Germaniei naziste în urma invaziei Poloniei. În versiunea oficială a istoriei, Banca Angliei a insistat că ar fi fost „greşit şi periculos“ pentru viitorul BIS dacă guvernatorul Montagu Norman ar fi decis în alt fel. Instituţia susţine că Marea Britanie şi Franţa ar fi încălcat tratatele de pace dacă ar fi blocat tranzacţiile.

Istoricii consideră că Montagu Norman a sprijinit Germania până la începerea războiului. El ar fi participat chiar la botezul fiului doctorului Hjal­mar Schacht, preşedintele Reichsbank înainte de război.

Mâna dreaptă a lui Norman era Otto Niemeyer. BIS a fost înfiinţată în 1930 ca un organism nonpolitic care să faciliteze depăgubirile de război plătite de Germania după Primul Război Mondial.

Documentele arată că după izbuc­nirea războiului guvernul a instruit Banca Angliei să nu acţioneze la or­dinele BIS „dacă are impresia că de acestea ar profita inamicul“.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 1.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels