Business Internaţional

Banca Angliei nu se mai atinge de dobândă până când nu scade şomajul

Banca Angliei nu se mai atinge de dobândă până când...

Autor: Vlad Popescu

07.08.2013, 13:15 172

Dobânda de politică monetară practicată de Banca Angliei este la minimul istoric de 0,5% din anul 2009.

Rata şomajului din Marea Britanie pentru luna iunie este de 7,7%, sub media UE, de 10,9%, sau a zonei euro, de 12,1%, potrivit datelor Eurostat.

Decizia reprezintă o schimbare majoră de direcţie pentru politica monetară a Băncii Angliei, la o lună după preluarea mandatului de guvernator de către Mark Carney, fost şef al Băncii Canadei.

Carney este primul guvernator de naţionalitate străină adus la conducerea Băncii Angliei, mandatat să adopte o politică monetară mai agresivă, în sprijinul creşterii economice.

Astfel, Banca Angliei s-a angajat miercuri să menţină dobânda de politică monetară la 0,5% până când şomajul coborî la 7%, dacă inflaţia nu va ameninţa să scape de sub control şi nu vor apărea riscuri la adresa stabilităţii sistemului financiar, potrivit The Guardian.

Carney a declarat, într-o conferinţă de presă, că Marea Britanie traversează procesul de redresare după o criză financiară fără precedent, iar şomajul ridicat reprezintă cel mai important semn că economia are încă nevoie de sprijin.

Guvernatorul a precizat că banca centrală ar putea opta în viitor pentru extinderea programului de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni din piaţă (relaxare cantitativă), iar schema nu va fi redusă sub plafonul actual, de 375 miliarde lire sterline, până când şomajul nu va atinge 7%.

Oficialul a adăugat că scăderea şomajului la 7% ar însemna apariţia a 750.000 de noi locuri de muncă în Marea Britanie.

Banca centrală de la Londra a precizat că creşterea economică va rămâne una slabă raportat la standardele istorice, însă revenirea economiei a început să se facă simţită, iar inflaţia este anticipată să se menţină peste ţinta de 2% până în a doua jumătate a anului 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO