Business Internaţional

Banca Austriei: Mai incet cu creditele in Europa de Est

29.01.2009, 17:22 27

Expunerea Austriei fata de sectorul bancar al Europei de Est reprezinta un risc ce poate fi controlat, dar situatia trebuie tinuta sub observatie stricta, a declarat Ewald Nowotny, guvernatorul bancii centrale austriece, scrie presa internationala.

In ultimul deceniu, companiile austriece s-au extins puternic in aceasta regiune, bancile sale avand acordate credite de 219 mld. euro aici, echivalentul a 70% din PIB-ul tarii. Austria a facut apel la alte tari membre ale UE in sensul luarii in considerare a unei initiative avand drept scop impulsionarea sectorului bancar al regiunii.
"Conditiile economice sunt dificile, insa acest lucru nu pune in niciun fel in pericol existenta bancilor din Europa de Est sau a bancilor austriece", a declarat Nowotny, care este si membru al consiliului BCE.
El a adaugat ca este important sa se faca diferenta intre diferite tari ale regiunii.
Un apel asemanator a facut saptamana aceasta si presedintele bancii centrale a Greciei care a cerut creditorilor eleni sa se gandeasca de doua ori inainte de a acorda credite in regiunea balcanica, inclusiv Romania.
Totusi, dominatia catorva banci occidentale care au profitat de anii de crestere puternica a Europei emergente risca sa adanceasca procesul de incetinire a cresterii economice, scrie cotidianul The Guardian.
Finantarea asigurata de bancile austriece, italiene si grecesti filialelor lor din Europa emergenta reprezinta singurul sprijin pentru regiune in conditiile inghetarii pietelor de credit, retragerii investitorilor straini si apropierii estimarilor de crestere de zero. "Economiile emergente din Europa si-au pierdut toate sursele de finantare, in afara de cele bancare", a declarat Deborah Revoltella, economist-sef pentru Europa Centrala si de Est in cadrul UniCredit, cel mai mare creditor al regiunii. 
Sarcina de a sustine economii intregi intr-o perioada de declin le revine bancilor-mama intr-un moment in care acestea au deja in fata o dubla provocare: o crestere puternica a cazurilor de incapacitate de rambursare a creditelor in cadrul filialelor estice si o refinantare mai dificila si costisitoare pentru ele insele.
"Bancile internationale nu pot rezolva aceasta situatie", a declarat Revoltella. "Acestea pot juca un rol, si acest lucru este important, insa trebuie sa avem grija si de celelalte surse de finantare care lipsesc acum." Aceasta situatie a generat eforturi de constituire a unui pachet comun de salvare de catre bancile straine, tarile din Europa emergenta si cele din care provin bancile respective si institutiile europene. Totusi, intrebarea este cine va suporta costurile. Cea mai mare expunere fata de Europa de Est o are Austria, cu 290 mld. dolari, urmata de Italia cu 232 mld. dolari, Germania cu 230 de miliarde si Franta cu 175 mld. dolari. Comisia Europeana a anuntat joi ca supravegheaza atent situatia financiara din Est. "Bancile-mama si tarile din care provin aceste banci au prima responsabilitate in ceea ce priveste recapitalizarea, garantiile si furnizarea externa de lichiditati", a declarat Amelia Torres, purtatorul de cuvant al CE.
 
Bancile austriece in Romania
Grupurile financiare austriece controleaza trei din cele mai mari patru banci din sistemul local - BCR (Erste), Raiffeisen si Volksbank. Pe langa acestea, UniCredit Tiriac, parte a grupului italian UniCredit, are ca actionar majoritar pe Bank Austria, o alta subsidiara a grupului care coordoneaza activitatile filialelor din regiunea Europei Centrale si de Est. BCR controla in septembrie active de 17,5 mld. euro. Banca are credite acordate de 11,5 mld. euro, la depozite atrase de 8,8 mld. euro. Raiffeisen si Volksbank s-au luptat anul trecut pentru locul al treilea in sistem, fiind foarte apropiate ca active. Dintre cele trei banci de top, doar Raiffeisen avea la ultima raportare depozite mai mari decat creditele atrase. Volksbank avea in octombrie active de 5,2 mld. euro. Banca este insa dependenta de finantarile asigurate de grup, in conditiile in care, la credite de 3,2 mld. euro, are depozite atrase de numai 604 mil. euro. Volskbank are o retea de circa 180 de sucursale proprii. Liviu Chiru
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO