Business Internaţional

Banca belgiana Dexia are probleme cu lichiditatile

07.01.2009, 16:26 15

Seful grupului de servicii financiare belgiano-francez Dexia se teme ca firma s-ar putea confrunta cu probleme de lichiditate dupa ce volumul depozitelor sale a coborat cu 1,4 mld. euro in 2008, scrie presa internationala. Directorul executiv crede insa ca riscurile sunt limitate datorita actiunilor guvernamentale prompte.

"Ne temem intr-adevar de o serie de probleme la nivel de lichiditati, insa riscurile vor fi limitate din moment ce Dexia beneficiaza de garantii din partea autoritatilor din Belgia, Franta si Luxemburg", a declarat Pierre Mariani, directorul executiv al Dexia. Un purtator de cuvant al companiei a confirmat aceasta afirmatie.
Potrivit cotidianului financiar De Tijd, care la sfarsitul fiecarui an cere date cu privire la valoarea depozitelor pe care le detin 12 banci belgiene, deponentii au ales sa isi transfere banii de la Dexia si Fortis catre alte banci.
Multi belgieni au ales sa isi retraga depozitele din conturile lor de economii de la bancile care au fost nucleul tulburarilor de pe pietele financiare care au afectat intreaga economie mondiala in 2008. Increderea populatiei in banci s-a evaporat practic anul trecut.
In 2008 Dexia, principalul furnizor de fonduri pentru autoritatile locale belgiene, s-a confruntat cu o situatie delicata, fiind necesara injectia de fonduri de catre stat.
Cel mai important creditor al autoritatilor locale la nivel mondial a primit un credit salvator in valoare de 6,4 mld. euro din partea Frantei, Belgiei si Luxemburgului, iar actionarii cheie ai institutiei au reusit sa obtina in septembrie si chiar ulterior - perioada in care se demara procesul de inasprire a conditiilor de creditare - garantii din partea statului, care i-au permis sa contracteze noi credite.
Potrivit declaratiilor directorului executiv, exista un plan de transformare a Dexia, care, odata implementat, va oferi bancii mijloacele necesare pentru a supravietui. Acesta a adaugat ca grupul detine uneltele necesare pentru ca inca o data sa devina o banca ce ofera o paleta completa de servicii, in conditiile in care aceasta se concentreaza pe sectoarele cheie de expertiza si asupra pietelor principale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO