Business Internaţional

Banca centrala a Cehiei incepe lupta cu inflatia

13.03.2008, 16:47 19

Banca centrala a Cehiei ar putea majora rata dobanzii de referinta pentru a tempera inflatia, aceasta masura fiind sustinuta de Mojmir Hampl, noul viceguvernator al bancii, scrie Bloomberg.
Hampl, care a devenit viceguvernator in cursul acestei luni, a declarat ca rata anuala a inflatiei de 7,5% inregistrata in februarie si cresterea economica record de 6,6% de anul trecut l-au facut sa sustina majorarea ratei dobanzii.
"Daca m-ati intreba daca as vota astazi in favoarea majorarii ratei dobanzii de referinta, v-as raspunde afirmativ", a spus Hampl. Rata inflatiei din Cehia a crescut de la 1,5% anul trecut, depasind tinta bancii centrale inca din luna noiembrie si alimentand speculatiile privind un nou val de cereri de crestere a salariilor care sa compenseze valul de scumpiri.
Avansul de 15% pe care coroana ceha l-a inregistrat fata euro din luna iulie a anului trecut nu este de ajuns pentru a contracara efectul cresterii economice de peste 6% a ultimilor trei ani. Hampl, care face parte din boardul de conducere de la 1 decembrie, a subliniat ca efectul de amortizare a inflatiei prin aprecierea monedei nationale ar putea fi mai slab decat in trecut, cand sistemul economic nu functiona la capacitate maxima.
Coroana ceha a ajuns ieri la valoarea de 24,994 coroane/euro, de la cea de 25,069 coroane/euro din ziua precedenta. Cresterea economica de 6,6% de anul trecut a fost cauzata de o rata crescuta a consumului si a depasit estimarea bancii centrale cu o jumatate de punct procentual. Cresterea din ultimul trimestru al anului trecut, de 6,6%, a intrecut si ea estimarea de 5,7% a bancii.
"Economia se misca intr-un ritm ametitor si a generat o inflatie aditionala, provocata de crestere", a declarat viceguvernatorul.
"Dat fiind faptul ca nu putem fi siguri de directia economiei mondiale, este necesar sa operam cum stim mai bine, iar asta vizeaza in special economia noastra", a spus Hampl.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels