Business Internaţional

Bancherii elveţieni i-au detronat pe americani în topul celor mai mari administratori de averi din lume. Surpriză spaniolă în Top 20

Bancherii elveţieni i-au detronat pe americani în topul...

Autor: Vlad Popescu

10.07.2013, 12:14 1471

UBS a câştigat teren datorită investiţiilor efectuate de clienţi pe pieţele emergente, potrivit unui raport al companiei britanie de cercetare Scorpio Partnership, care a analizat situaţia a peste 200 de societăţi de administrare a activelor.

La Bank of America, valoarea activelor în administrare a urcat anul trecut cu 5,9%, la 1.670 miliarde de dolari. Topul este continuat de băncile americane Wells Fargo şi Morgan Stanley.

Industria de wealth management a crescut la nivel mondial cu 8,7% în 2012, la 18.500 miliarde de dolari, datorită majorării puternice a fondurilor noi atrase şi evoluţiilor pozitive de pe pieţele financiare. Indicele Standard & Poor's 500 al bursei de la New York a urcat anul trecut cu 13%, în timp ce MSCI Emerging Markets Index a avansat cu 15%.

"Creşterea puternică reprezintă o revenire pentru industria serviciilor bancare private, care nu a reuşit, după criza financiară, să mai atragă volume convingătoare de active de la clienţi", potrivit raportului Scorpio Partnership.

Cele mai mari 20 de instituţii de administrare a averii au înregistrat o creştere cu 11% a activelor şi administrează 76% din fondurile totale depozitate la nivelul industriei.

În pofida afacerilor în creştere, dinamica profiturilor companiilor de profil a încetinit din cauza majorării costurilor operaţionale. Profitul a crescut în medie cu 9,8% anul trecut, faţă de un avans de 12,3% în 2011.

Banco Santander, cea mai mare bancă spaniolă, a revenit în top 20 pentru prima dată din 2010 după ce a înregistrat o creştere cu 66% a averilor în administrare datorită preluării unei participaţii la Banco Espanol de Credito/Banif.

Topul pentru anul 2013 s-ar putea schimba semnficativ datorită fuziunilor şi achiziţiilor din industrie. Grupul elveţian Julius Baer va prelua activităţile de wealth management ale Bank of America din afara SUA.

Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană, a încheiat în martie un acord pentru preluarea operaţiunilor de administrare a averilor ale Morgan Stanley în Marea Britanie, Itala şi Dubai.

HSBC, cea mai mare bancă europeană după capitalizarea de piaţă, vrea să vândă o parte din activităţile de private banking din Elveţia, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO