Business Internaţional

Bancherii francezi au mai mult timp pentru spectacolele de opera, multumita crizei financiare

15.10.2007, 00:00 14

Mai putin afectate de criza financiara decat o parte din concurentele europene, bancile franceze se lupta cu instabilitatea de pe pietele internationale nu doar pe teritoriul economic, cat si pe cel al resurselor umane, scrie Les Echos.
Gratie gradului ridicat de diversificare a veniturilor si, implicit, a portofoliilor de risc, bancile franceze sunt mai putin expuse crizei creditelor ipotecare din SUA. Cu toate acestea, subiectul starneste tensiuni in randul creditorilor.
"Nu comentam", anunta in cor BNP Paribas, Societe Generale si Natixis. Pentru alte banci, strategia de a evita comentariile se transforma in autosugestie, punctata de replici precum: "nu am intampinat nicio problema in mod particular".
"Toata lumea vorbeste despre criza creditelor ipotecare, dar pana acum nu am vazut nicio victima", spune ironic Eric Singer, asociat la agentia de head-hunting Singer & Hamilton.
Este adevarat ca aceasta criza nu afecteaza decat anumite sectoare de activitate si o gama redusa de produse bancare, mai exact creditele sofisticate: derivatele de credite, produsele structurate de tipul ABS, credite cu efect de bumerang denumite LBO. Altfel spus, "in loc sa termine ziua de munca la orele doua ale diminetii, angajatii bancilor descopera placerea serilor petrecute la opera sau cinema", se amuza Denis Marcadet, presedintele agentiei de head-hunting Vendome.
Un specialist in piete de capital confirma ironia. "Anumite proiecte au intrat in stand-by de cateva saptamani. Nu demaram operatiuni noi, le administram pe cele deja existente, profitand de timpul suplimentar pe care il putem petrece cu clientii nostri. Nu s-a instaurat o stare reala de neliniste, ci mai degraba un climat general de expectativa."
Ce primeaza in momentul de fata sunt asteptarile pentru un cer insorit si pentru o revenire a pietelor internationale. Dar cum decurge aceasta perioada in termeni de management?
"Pentru moment, majoritatea bancilor nu au intreprins nicio miscare", remarca un expert din sectorul bancar. Cu toate acestea, institutiile bancare fac eforturi de comunicare prin care sa isi asigure colaboratorii ca dimensiunea psihologica detine un loc important in defasurarea crizei financiare.
Nu doar acordarea de garantii, cat adoptarea unei strategii mai precaute, remarca Patrick Lesure, de la banca de credite ipotecare Europhypo.
"Pentru proiectele de anvergura am devenit mai exigenti in ceea ce priveste profilul de risc al clientilor", spune Lesure.
In aceste circumstante, care este impactul asupra recrutarilor prezente si viitoare? "Nu tocmai o criza a anajarilor, cat o rationalizare a numarului de angajari. Este posibil ca anumite procese de recrutare sa fie suspendate, pentru a deplasa atentia asupra celor care au devenit indispensabili pentru bunul mers al companiei", spune Armelle Sciberras, responsabil cu recrutarile la banca de investitii Caylon.
Agentiile de recrutari nu au perceput o scadere a cererii de locuri de munca. Trebuie adaugat ca finalul de an este marcat in mod traditional printr-o incetinire a procesului de angajari pentru ca bancile prefera, in general, sa astepte luna ianuarie, evitand astfel sa acorde nou-venitilor bonusurile care se acorda angajatilor cu vechime. In unele cazuri, angajarile au loc, iar salariatul este de acord sa renunte la bonus.
Multi dintre salariati prefera sa nu se aventureze in a-si schimba locurile de munca. Din iunie, Patrick Lesure de la Eurohypo a trebuit sa faca fata la mai multe "retrageri de candidaturi".
"A fost vorba despre functionari care au vrut sa avanseze catre un post operational de manager de credite, in industria creditelor imobiliare. Dar vazand ca anumite banci au renuntat la oferta de credite LBO, aceste persoane s-au speriat", spune Lesure.
Un lucru e sigur, dupa Paul Jaeger, asociat al agentiei de recrutare Russel Reynolds, bancile nu au niciun interes sa isi reduca in exces efectivele. Din doua motive: contrar unor concurenti de pe pietele straine, propriile echipe nu sunt in numar mai mare decat necesar.
In plus, in activitatile de creditare, relatiile cu clientii sunt primordiale. Astfel, este riscant sa separi un investitor fidel de unul din colaboratorii in care are incredere.
Criza financiara risca, in schimb, sa aiba un impact suplimentar asupra primelor si bonusurilor salariale. Rezultatele fiind inferioare, retributiile vor fi pe masura. Si nu doar in sectoarele afectate de criza. Si alte piete, precum cea de fuziuni si achizitii ar putea fi atinse de efecte colaterale.
"Este destul de devreme ca sa ma pot pronunta", explica Arnaud de Courson, responsabil cu serviciile financiare la agentia de head-hunting Transerach, care mizeaza pe o reducere a primelor.
"Cum primul semestru a fost exceptional, toata lumea credea ca va incasa prime cu 30% mai mari decat cele din 2006, dar in realitate vor fi mai mici cu 30%, obtinand astfel o diferenta de 60% raportat la estimari", continua de Courson.
Bancile ar putea profita si deveni mai selective in acordarea primelor. "Decat sa acorde prime fara a face diferentieri, bancile vor recompensa departamentele cu rol strategic", pronosticheaza Paul Jaeger. Un mijloc indeajuns de bun pentru a se asigura ca angajatii importanti nu vor pleca la concurenta.
"Aceasta criza va consolida ponderea departamentelor de analiza a riscului in cadrul companiilor.
Pe doua niveluri: functiile care sunt legate de acest departament, pana in prezent percepute ca prea putin importante in raport cu functiile operationale generatoare de cifra de afaceri, vor castiga un loc in fata.
In plus, compozitia consiliilor directoare va avansa, prin integrarea de cadre tot mai experte", explica Jaeger.
Daca efectul crizei financiare asupra unei piete supraincalzite este cel de purificare, dupa cum spun analistii, acest lucru nu trebuie sa dureze prea mult timp.
Bancile mai pot juca cartea expectativei doar cateva saptamani. Insa cand va trebui sa fie stabilit bugetul pentru 2008, criza financiara va deveni de neevitat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO