Business Internaţional

Bancherii portughezi de la Millennium si BPI incearca sa se salveze reciproc prin fuziune

29.10.2007, 19:03 39

Conducerea bancii portugheze Millennium BCP analizeaza propunerea de fuziune primita din partea rivalei BPI, care este cel mai mare actionar al Millennium cu 8,9%, iar marti, 30 octombrie, va da un raspuns cu privire la acest subiect, conform presei internationale.
La sfarsitul saptamanii trecute, BPI a lansat o oferta de fuziune cu Millennium BCP, cea mai mare banca listata din Portugalia, la numai cinci luni dupa esecul unei oferte ostile in valoare de 5,32 mld. euro primite din partea Millennium.
Daca aceasta fuziune va fi finalizata, entitatea rezultata ar fi a treia mare institutie bancara listata la bursa din peninsula iberica, cu o valoare de piata de 16 mld. euro.
Millennium are o capitalizare de piata de 11,3 miliarde de euro, in timp ce BPI este evaluata la 4,9 miliarde de euro.
Propunerea marcheaza o turnura drastica in situatia Millennium, banca incercand sa depaseasca o serie de probleme aparute in urma esecului ofertei pentru BPI, a cincea mare banca a Portugaliei.
Intr-o scrisoare trimisa board-ului Millennium, BPI a propus o fuziune pe baza schimbului unei actiuni BPI pentru fiecare doua actiuni BCP, ceea ce ar majora efectiv capitalul social al BPI cu 1,8 miliarde de euro, pana la 2,5 miliarde de euro.
Conform aceleiasi propuneri, numele BPI ar fi schimbat in Banco Millennium BPI, CEO-ul bancii urmand a fi desemnat de BPI. BCP ar urma sa desemneze presedintele, iar BPI presedintele adjunct. Succesul propunerii ar reprezenta o victorie personala pentru Fernando Ulrich, CEO-ul BPI, care a aparat cu determinare banca impotriva ofertei ostile venite din partea Millennium.
Pe de alta parte, esecul ofertei Millennium a generat o batalie prelungita in interiorul board-ului acestei banci, batalie ce s-a soldat cu retragerea in august a lui Paulo Teixeira Pinto, CEO-ul din spatele ofertei esuate. Instabilitatea managementului Millennium a generat speculatii conform carora banca ar fi vulnerabila in fata unei preluari din afara. Banca centrala si guvernul din Portugalia s-au declarat ingrijorate de situatia din interiorul bancii.
In aceasta luna, banca a fost afectata de anchetele oficiale privitoare la acuzatii legate de anularea unor datorii.
Oficialii BPI au declarat ca propunerea este conditionata de ajungerea la o intelegere intre cele doua banci cu privire la planul de fuziune. Planul ar trebui sa fie acceptat de adunarile generale ale actionarilor celor doua banci. BPI a anuntat ca-si va retrage propunerea daca cele doua banci nu se vor pune de acord pana pe 15 noiembrie cu privire la colaborarea in ceea ce priveste realizarea unui plan de fuziune. BPI este cel mai mare actionar al Millennium, cu o participatie de 8,9%.
"Pe 30 octombrie vor fi prezentate rezultatele trimestriale, ocazie cu care conducerea va fi pregatita sa prezinte si clarificari referitoare la propunerea de fuziune", a declarat directorul executiv al Millennium BCP, Filipe Pinhal.
O sursa apropiata unui actionar al Millennium a declarat ca presedintele bancii, Jardim Goncalves, sprijina oferta, ceea ce sporeste sansele ca fuziunea sa fie sustinuta si de actionari. Totusi, ulterior, Goncalves a declarat ca nu a facut nicio apreciere referitoare la propunerea de fuziune prezentata de BPI. Fuziunea va permite economii de 219 milioane de euro, iar probabilitatea aparitiei unei oferte concurente pentru Millenium este redusa, potrivit analistilor bancii de investitii J.P. Morgan.
Dupa esecul din 2005 in privinta preluarii celei mai mari banci din Romania - BCR, portughezii de la Millennium au lansat operatiunile pe piata locala ila inceputul lui octombrie, in speranta ca vor gasi surse de crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO