Business Internaţional

Bancherii si statul inca mai persista in greseli

13.09.2009, 17:31 11

La un an de la colapsul bancii de investitii Lehman Brothers side la paralizarea intregului sistem financiar, Richard Fuld,directorul executiv al bancii, secretarul Trezoreriei americaneTimothy Geithner, dar si fostii angajati de pe Wall Street privesccu alti ochi lumea, scrie Bloomberg. Au invatat insa acestia cevain ultimul an?

  • Oficialii americani nu au inteles nici pana in acest moment cafalimentul Lehman si-a avut originea in sistemul de reglementare,conceput la inceputul secolului XX pentru combaterea MariiRecesiuni si deja depasit de viteza si complexitatea economieimondiale, specifice secolului XXI, dupa cum avea sa declarepresedintele Barack Obama.
  • "Am putea ridica din temelii un nou Lehman chiar maine", adeclarat Niall Ferguson, autor al volumului "Ascensiunea banilor"si profesor de istorie la Universitatea Harvard. "Sistemul a ramas,in esenta sa, neschimbat, cu singura exceptie ca supravietuitoriidin perioada post-Lehman sunt considerati prea mari pentru a filasati sa se prabuseasca", a explicat Ferguson.
  • Desi bancile sunt mai puternic conectate decat oricand, planuladministratiei Obama de reformare a sectorului financiar sustinemai degraba supravegherea stricta a acestuia decat transformarearadicala din punct de vedere structural.
  • Bila neagra pentru Obama este faptul ca a incredintat aceastasarcina acelorasi strategi care nu au inteles consecintelefalimentului Lehman si nu au actionat la timp pentru a prevenizguduirea din temelii a economiei.
  • "Lectia pe care 15 septembrie 2008 ar trebui sa ne-o insufleeste ca impunerea unor limite este necesara", potrivit lui CamdenR. Fine, presedinte al comunitatii bancherilor independenti dinAmerica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO