Business Internaţional

Bancile elene trebuie sa fuzioneze daca vor sa mai reziste

02.03.2009, 18:41 16

Bancile grecesti de dimensiuni mai mici vor fi nevoite sa implementeze noi strategii pentru a contracara criza globala actuala, incluzand fuziuni cu jucatorii mai mari de pe piata, a declarat guvernatorul bancii centrale a Greciei, George Provopoulos, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Grecia a inregistrat o incetinire economica brusca dupa o perioada de crestere robusta, banca centrala estimand o crestere de doar 0,5 procente a PIB-ului corespunzator anului in curs, putin peste prognozele emise de Comisia Europeana, care vizau o crestere economica de 0,2 procente.
"Situatia va fi destul de dificila pentru bancile mici, chiar si dupa ce perioada de turbulente se va incheia", a afirmat Provopoulos. "Bancile de dimensiuni mici vor fi obligate sa pregateasca strategii pentru viitor intr-un mediu economic care va deveni mult mai dificil de abordat si mai competitiv, un mediu in care vor exista presiuni permanente si intense de unire a fortelor", a adaugat guvernatorul elen.
Provopoulos a precizat ca in conditiile in care criza se va prelungi, pietele pe care bancile grecesti s-au extins in ultima perioada se vor limita, referindu-se la Europa de Est si Grecia. "Parteneriatele si fuziunile ar trebui efectuate intr-o maniera amiabila pentru a genera beneficii reale si permanente", a mai spus Provopoulos.
Guvernul conservator de la Atena, care dispune de o majoritate parlamentara la limita, a acordat bancilor locale un pachet de asistenta financiara in valoare de 28 mld. euro, pachet care vizeaza asigurarea accesului la credite pentru intreprinderile mici si mijlocii, care asigura peste jumatate din activitatea economica a tarii. Majoritatea bancilor elene importante vor participa la programul initiat de guvernul de la Atena. Provopoulos a afirmat ca masurile luate vor proteja si vor preveni nationalizarea bancilor grecesti, mai putin expuse la datoriile toxice decat celelalte institutii bancare europene. "Toate masurile creeaza un efect de amortizare care protejeaza bancile in conjunctura actuala nefavorabila si previne nationalizarile", a conchis guvernatorul elen.  
Bancile grecesti detin unele dintre cele mai active institutii financiare de pe piata romaneasca, printre acestea numarandu-se Alpha Bank Romania, Bancpost, Piraeus Bank Romania si Banca Romaneasca.
La nivelul primelor trei trimestre ale anului precedent, Bancpost a inregistrat un profit net de 35 de milioane de euro, iar Alpha Bank a obtinut un profit brut de 47,8 milioane de euro pe piata din Romania. Banca Romaneasca, in cadrul careia National Bank of Greece detine 88,86 procente, a atins in primele noua luni ale lui 2008 un profit net de 14 mil. euro.
Potrivit unui clasament realizat de Banca Nationala a Romaniei in 2008, toate cele patru subsidiare ale bancilor elene se numara printre cele mai importante zece institutii de profil din perspectiva capitalului social.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO