Business Internaţional

Băncile europene preferă să depoziteze sume record la BCE chiar cu riscul unor pierderi decât să se finanţeze reciproc

Băncile europene preferă să depoziteze sume record la BCE chiar cu riscul unor pierderi decât să se finanţeze reciproc

Guvernatorul BCE Mario Draghi are dificila sarcină de a proteja euro şi un sistem bancar care pierde din încrederea propriilor jucători

Autor: Bogdan Cojocaru

11.01.2012, 00:05 325

Băncile au constituit la începutul acestei săptămâni depozite overnight (pe o zi) record la Banca Centrală Europeană (BCE), de 482 mld. euro, cu 18 mld. euro mai mult decât recordul prece­dent, stabilit în ziua anterioară, semn că instituţiile de credit continuă să caute un loc sigur pentru lichidităţile lor din cauza îngrijorărilor privind sănătatea sistemului financiar al zonei euro, scrie Bloomberg.

Depozitele record constituite la BCE de­monstrează că băncile preferă să câştige dobânzi mai mici decât ar fi primit dacă s-ar fi împrumutat reciproc sau chiar să suporte anumite pierderi. Luna trecută BCE a împrumutat 523 de bănci cu suma, de asemenea record, de 489 miliarde de euro pe trei ani. Banii au fost daţi cu o dobândă de 1% pe an. Dobânda pentru depozitele overnight este de 0,25%. Creditarea totală a BCE era, în raportul de marţi, de 685 miliarde de euro, băncile returnând astfel instituţiei în depozite 70% din banii împrumutaţi.

În prezent, BCE reprezintă principala sursă de finanţare pentru băncile cu probleme. Instituţiile de credit europene plătesc asigurătorii şi fondurile de pensii pentru ca aceştia să le preia obligaţiunile care nu pot fi transformate în lichidităţi şi să le dea în schimb active de o calitate mai bună, în efortul de a-şi asigura finanţare de la BCE, care acordă fonduri doar dacă primeşte garanţii.

Cod roşu de furtună în Italia

Băncile italiene au împrumutat luna trecută de la BCE suma record de 210 miliarde de euro, aproape un sfert din lichiditatea totală asigurată de instituţie, potrivit Financial Times.

În luna anterioară creditele accesate s-au situat la 153,2 miliarde de euro. Creşterea împrumuturilor de la BCE subliniază tensiunile din sistemul financiar al Italiei.

Oficial, BCE a majorat dramatic lichiditatea pusă la dispoziţia băncilor pentru a le ajuta şi pentru a preveni apariţia unei crize a creditului care ar agrava recesiunea din zona euro. Unii dintre membrii consiliului guvernator al BCE speră ca o parte dintre aceste fonduri să fie canalizate spre pieţele obligaţiunilor guvernelor cu probleme de finanţare.

Costurile de împrumut ale Italiei au rămas ridicate în pofida intervenţiei BCE pe piaţa datoriilor. Instituţia a anunţat la începutul săptămânii că a cumpărat obligaţiuni de 1,1 miliarde de euro săptămâna trecută, dublu comparativ cu achiziţiile făcute în săptămâna anterioară.

Atenţia investitorilor este fixată pe banca italiană Unicredit, ale cărei acţiuni s-au prăbuşit cu 13% luni, prima zi de tranzacţionare a drepturilor de preemp­ţiune emise de bancă în cadrul unei majorări de capital de 7,5 miliarde euro, notează The Telegraph.

Debutul dezastruos al acestui plan face ca pieţele să fie îngrijorate de succesul eforturilor altor bănci de a strânge lichidităţi de la investitori.

"Deşi Unicredit va strânge, cu siguranţă, 7,5 miliarde de euro, situaţia nu ajută reputaţia băncii", a afirmat Louise Cooper, analist la BGC Partners.

Unicredit are al doilea deficit de capital ca mărime, după cel al Santander, dintre băncile europene analizate anul trecut prin testele de stres efectuate la nivelul UE.


Ajutor nesperat pentru băncile europene

Mai multe companii mari, precum producătorul american de bunuri de larg consum Johnson & Johnson, grupul farmaceutic Pfizer şi constructorul auto Peugeot, ajută cu lichidităţi băncile europene cu probleme prin intermediul contractelor repo, împrumuturi securizate pe termen scurt, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de canalul american de televiziune CNBC.

Piaţa repo este folosită aproape în exclusivitate de bănci pentru a obţine finanţare de la alte bănci sau de la băncile centrale.

"În trecut companiile erau fericite să-şi depoziteze lichidităţile cu garanţii minime doar pentru a primi plăţile din dobânzi. În urma actualei crize, companiile se implică pe piaţa repo cu acorduri garantate", a afirmat Frank Reiss, analist la Euroclear. Spre deosebire de bănci, cele mai mari companii europene deţin rezerve de bani uriaşe, de exemplu câte 20 miliarde de euro pentru BP şi Volkswagen.

Într-o tranzacţie repo, o parte cumpără active de la cealaltă cu obligaţia de a le vinde înapoi la o dată şi preţ dinainte stabilite. În acest fel, vânzătorul asigură lichiditate cumpărătorului. Piaţa repo europeană a totalizat în prima jumătate a anului trecut 6.200 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO