Business Internaţional

Băncile europene s-au repezit să ia credite ieftine de aproape 500 mld. euro pe trei ani de la BCE

Băncile europene s-au repezit să ia credite ieftine de aproape 500 mld. euro pe trei ani de la BCE

Autor: Alexandru Matei

21.12.2011, 13:26 865

Cererea pentru creditele pe trei ani oferite Banca Centrală Europeană (BCE) a depăsit aşteptările, băncile repezindu-se să facă rost de bani ieftini, încă un semn al tensiunilor care există în sectorul bancar european, scrie BBC News.

Băncile au împrumutat de la BCE 489 de miliarde de euro pe trei ani, peste estimările instituţiei de 450 de miliarde de euro.

Când planul a fost anunţat, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că banii vor putea fi folosiţi de către bănci pentru a cumpăra titluri de stat europene, dar analiştii nu sunt convinşi că banii vor fi folosiţi în astfel de scopuri.

"Vestea bună este că băncile nu va mai trebui să îşi facă probleme privind lichiditatea pentru trei ani, ceea ce a împins în jos dobânzile obligaţiunilor pentru că băncile le cumpără pentru a le putea folosi drept colateral", spune Carsten Brzeski, economist în cadrul ING.

Există speranţe că băncile care au luat aceste credite de la BCE cu dobânzi mici vor cumpăra titluri de stat italiene sau spaniole, care oferă randamente mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO