Business Internaţional

Băncile germane acceptă să se implice în salvarea de la faliment a Greciei

Autor: Bogdan Cojocaru

12.06.2011, 23:34 348

Băncile germane sunt de acord cu implicarea sectorului privat încea de-a doua salvare a Greciei, implicare ce va lua cel maiprobabil forma unei rostogoliri a datoriilor executivului elen,scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

"Ceea ce a propus ministrul de finanţe Wolfgang Schaeubleeste, în principiu, rezonabil. Membrii noştri vor participa şi ei",a declarat Michael Kemmer, directorul executiv al asociaţieigermane a băncilor. El a adăugat că participarea sectorului privatar trebui făcută pe bază de voluntariat şi că ar trebui evitat undefault dezordonat. Berlinul insistă cu tărie ca băncile comercialesă contribuie la costurile noului pachet de salvare, estimat la 120de miliarde de euro, destinat Greciei, dar nu a convins încă BCE şiagenţiile de rating că această soluţie poate fi aplicată fără a serecurge la intrarea în incapacitate de plată a datoriilor.

Ministrul german de finanaţe Wolfgang Schaeuble a cerut cadeţinătorii de obligaţiuni de stat greceşti să prelungească cuşapte ani termenele de scadenţă ale titlurilor pentru a daguvernului elen timpul necesar repunerii pe picioare a finanţelor.Pe de altă parte, preşedintele BCE Jean-Claude Trichet consideră căobligarea investitorilor să suporte pierderi echivalează cu undefault şi ar duce la prăbuşirea sectorului bancar elen. Oficialiieuropeni se grăbesc să elaboreze un plan prin care să se combatăcriza datoriilor din Grecia, dar care să pună în sarcinainvestitorilor o parte din costurile salvării.

Schaeuble a cerut parlamentului să sprijine acor­da­rea deajutoare suplimentare Greciei, apreciind că participarea băncilorla noul pachet de ajutoare este "inevitabilă" şi că preferă unschimb care va majora cu şapte ani scadenţa datoriilor greceşti.Jean-Claude Jun­cker, şeful Eurogrup, s-a aliniat poziţieiBerlinului, dar a indicat că orice soluţie va trebui convenităîmpreună cu BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO