Business Internaţional

Băncile portugheze au un nou inamic: agenţia de rating Fitch

Autor: Cristina Rosca

09.11.2010, 23:25 22

Băncile portugheze s-au "răzvrătit" împotriva agenţiei de ratingFitch, iar un creditor chiar şi-a reziliat contractul cu firma dupăce ratingurile le-au fost retrogradate de mai multe ori înprincipal din cauza lipsei de finanţare şi a riscurilor legate delichidităţi, scrie Financial Times.

La baza acestei dispute au stat problemele legate de datoriaPortugaliei. Din această cauză băncilor li s-au închis porţile pepieţele de capital, forţându-le astfel să se bazeze în principal pefondurile de la Banca Centrală Europeană. Banca Espirito Santo(BES), una dintre cele mai mari cinci bănci din Portugalia, aanunţat că îşi reziliază contractul cu agenţia Fitch Ratingsdeoarece nu există nicio "justificare logică" pentru retrogradarearatingului său cu trei trepte în mai puţin de patru luni.

Millenium BCP, cea mai mare bancă din ţară listată la bursă, aanunţat că "nu a existat niciun eveniment recent care să reflectesau să denote schimbări semnificative ale situaţiei financiare, alelichidităţii, solvabilităţii sau profitabilităţii băncilorportugheze".

Fitch a retrogradat calificativul BES, BCP şi al altor douăbănci portugheze, citând agravarea problemelor de finanţare şiunele probleme legate de lichidităţi, precum şi deteriorareaperformanţelor interne şi a calităţii activelor. BCP şi BES au fostretrogradate cu două trepte, de la A la BBBĂ. Fitch a mai modificatîn scădere şi ratingul Banco BPI cu o treaptă, până la A-, şi aBanif tot cu o treaptă, până la BBB-. Decizia Fitch a venit după cerandamentul obligaţiunilor guvernamentale portugheze la zece ani auatins un nou maxim la începutul săptămânii, după ce investitorii auînceput să se teamă că statul s-ar putea vedea nevoit să urmezemodelul Greciei care a primit bani pentru a nu intra înincapacitate de plată a datoriilor.

Anterior, în iulie, agenţia a retrogradat ratingul a cincibănci, motivând că închiderea porţilor la pieţele de capital le-aulimitat sursele de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO