Business Internaţional

Bancile regionale americane, in goana dupa ajutor de la stat

23.09.2008, 19:04 14

 

Mii de banci regionale americane se lupta pentru o o cota parte din cele 700 mld. dolari (480 mld. euro) ce reprezinta planul de salvare propus de guvern, pe fondul ingrijorarilor provocate de numarul in continua crestere al creditelor ipotecare neperformante, scrie Wall Street Journal.
Propunerea facuta publica saptamana trecuta ar permite Trezoreriei americane sa cheltuie pana la 700 mld. dolari (480 mld. euro) pentru a prelua ipoteci comerciale si rezidentiale neperformante, alaturi de titluri de valoare garantate cu ipoteci si detinute de institutiile financiare aflate in dificultate.
Ceea ce nu este inca foarte clar este daca salvarea va include creditele pentru constructii si cele pentru terenuri, in special cele legate de proiectele pentru condominiuri si cele imobiliare a caror valoare se erodeaza intr-un ritm alert.
Este pus sub semnul incertitudinii in special viitorul bancilor locale si regionale, ce sunt expuse mai puternic pericolului ce il reprezinta creditele de constructii neperformante comparativ cu omologii lor mai puternici. La incheierea celui de-al doilea trimestru, bancile americane controlau aproximativ 700 mld. dolari sub forma de credite pentru constructii si terenuri, reprezentand 9% din totalul creditelor, conform datelor oferite de Zelman&Associates.
Compania de cercetare Foresight Analytics, din Oakland, California, estimeaza ca ponderea creditelor imobiliare neperformante a atins un nivel de 8,1% in trimestrul doi, fata de 7,2% in intervalul ianuarie-aprilie si de 2,4% in aceeasi perioada a anului trecut.
"Daca scopul este de a solutiona problemele sistemului financiar, atunci sa rezolvam si problemele bancilor regionale daca tot suntem la acest capitolul", a declarat Camden Fine, presedinte si director executiv al Independent Community Bankers of America din Washington. Fine a afirmat ca organizatia sa, ce cuprinde mai mult de 5.000 de banci, se afla in discutii cu Congresul si Departamentul Trezoreriei "pentru a-si asigura un loc la impartirea ajutoarelor".
Damian Kassab, presedintele Warren Bank cu sediul in Michigan, a spus ca a "stat de vorba la telefon tot weekendul" cu reprezentanti locali ai Congresului si cu asociatii bancare de stat pentru a cere asistenta in cadrul programului de salvare.
"Nu poti solutiona problemele de fond ale acestei crize daca nu solutionezi problema creditelor imobiliare ce afecteaza bilanturile bancilor regionale", declara Kassab. Acesta doreste ca Trezoreria sa garanteze creditele de constructii ale bancilor locale si ale celor regionale, care ar permite companiilor sa transfere riscurile aferente acestora catre guverne.
Terry Peterson, director executiv al Westsound Bank din Bremerton, Washington, este de parere ca planul guvernamental nu ar trebui sa ajute Wall Street-ul in detrimentul bancilor locale si regionale. "Ne dorim acelasi tratament pentru toate bancile", afirma acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO