Business Internaţional

Banii ies din Canada în cel mai alert ritm din lumea dezvoltată

Sursa foto: AFP

Sursa foto: AFP

Autor: CătăIina Apostoiu

03.11.2015, 00:00 1675

Retragerile de capital din Canada înregistrează cel mai alert ritm din rândul ţărilor dezvoltate, în condiţiile în care boomul de un deceniu al sectorului petrolier al ţării este pe sfârşite şi niciun alt sector nu are puterea necesară pentru a deveni motorul de creştere a economiei acestei ţări, relatează Bloomberg.

Bilanţul de bază (basic balance) al Canadei a trecut de la un excedent de 4,2% din PIB la un deficit de 7,9% din PIB în decurs de 12 luni până în iunie, indică o analiză realizată de Kamal Sharma, strateg al Bank of America Merrill Lynch. Aceasta este cea mai rapidă deteriorare înregistrată în rândul celor mai mari 10 ţări dezvoltate.

Date mai recente privitoare la unde îşi investesc companiile şi fondurile mutual banii indică faptul că tendinţa s-a prelungit în cea de-a doua jumătate a anului, sugerând că cererea de dolari şi active canadiene continuă să scadă. Moneda canadiană s-a depreciate deja cu 11% în acest an, după ce a atins un minim pe 11 ani în raport cu dolarul în luna septembrie.

„Politicile din Canada din ultimii 10 ani au favorizat investiţiile în energie. Acum, declinul preţurilor petrolului a făcut toate aceste investiţii neprofitabile”, arată Alvise Marino, strateg la Credit Suisse din New York. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO