Business Internaţional

Bank of America are nevoie de mai multi bani de la stat

15.01.2009, 16:49 14

Guvernul american va oferi sprijin aditional in valoare de cateva miliarde de dolari Bank of America pentru a ajuta uriasa institutie sa proceseze achizitia Merrill Lynch, scrie The Wall Street Journal.

"In pofida sustinerii venite din partea guvernului, credem ca banca va fi nevoita sa-si reduca dividendul sau sa atraga capital in lunile urmatoare", a declarat Stuart Plesser, analist in cadrul Standard & Poor's Equity Research.
Stirea sugereaza ca este posibil ca criza din sectorul bancar sa nu fi ajuns inca la apogeu.
Bank of America a beneficiat deja de o investitie de 25 miliarde de dolari din partea Trezoreriei anul trecut. La mijlocul lunii decembrie insa, banca a anuntat Trezoreria ca nu va putea finaliza achizitia Merrill pentru ca firma de brokeraj suferise pierderi peste asteptari in trimestrul patru.
Trezoreria se teme ca esecul tranzactiei ar putea afecta stabilitatea pietelor financiare americane, asftel incat aceasta a cazut de acord sa lucreze cu Bank of America la un plan ce include primirea de catre banca de noi fonduri guvernamentale. Detaliile sunt asteptate a fi dezvaluite in momentul in care banca va raporta rezultatele pe trimestrul patru, pe 20 ianuarie.
Orice posibil acord ar putea proteja Bank of America in fata pierderilor legate de activele toxice ale Merrill. Ar putea exista o limita cu privire la volumul de pierderi pe care banca ar fi nevoita sa le absoarba, guvernul federal urmand sa suporte restul.
Raportul ar putea spori temerile privitoare la rezulatele pe trimestrul patru ale industriilor bancara si de brokeraj.
Deteriorarea calitatii creditelor, pierderile continue legate de titlurile riscante si reducerile de valoare contabila vor genera pierderi pentru cele 27 de banci importante acoperite de Jonathan Glionna si Miguel Crivelli, analisti in cadrul Barclays Capital, conform unui raport lansat recent.
"Avand in vedere nivelul de 7,2% al ratei somajului si scaderea PIB, ne asteptam la o crestere semnificativa a creditelor neperformante, de la 94 de miliarde de dolari la 125 de miliarde de dolari pentru cele 27 de banci", scriau analistii. "Astfel bancile vor fi obligate sa constituie provizioane importante, ceea ce va afecta castigurile."
Singurul lucru bun este ca guvernul va sprijni in continuare bancile mari, ca JPMorgan Chase, Bank of America si Wells Fargo, au adaugat analistii Barclays Capital.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO