Business Internaţional

Bank of America salveaza Countrywide

14.01.2008, 17:01 13

Bank of America a achizitionat creditorul ipotecar Countrywide Financial, devenit un simbol negativ al pietii bancare din Statele Unite in urma crizei creditelor ipotecare din sectorul subprime, pentru 4 mld. dolari (2,7 mld. euro) sub forma de actiuni, scrie International Herald Tribune.
Pretul de achizitie este totusi cu 500 de milioane de dolari mai mic decat valoarea bancii la inchiderea sedintei de joi, ultima inaintea anuntului privind tranzactia. Fiind cea mai mare banca ipotecara din Statele Unite, Countrywide a alimentat serios criza creditelor ipotecare din sectorul subprime din vara trecuta.
Din aceasta cauza, banca a inregistrat o scadere pe bursa de 80%, ceea ce a dus la o scadere a valorii de piata cu peste 20 de miliarde de dolari. Din cauza speculatiilor privind un eventual faliment, actiunile bancii au continuat sa scada si in cursul saptamanii trecute.
In timpul ultimei sedinte bursiere, actiunile Countrywide au inregistrat o crestere de 51%, atingand nivelul de 7,75 de dolari/actiune, dar comparativ cu valoarea de anul trecut, actiunile au pierdut 83%.
Anuntul achizitiei bancii vine dupa ce Countrywide a declarat ca circa 7,2% din creditele aflate in portofoliul bancii au avut probleme luna trecuta, iar numarul sechestrelor imobiliare ca urmare a imposibilitatii de plata a ratelor a crescut la 1,44%.
Bank of America spera ca prin achizitia bancii sa-si poata recupera investitia de aproape 2 mld. dolari prin care aceasta a achizitionat o participatie de 16% in cadrul Countrywide Financial in vara trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO