Business Internaţional

BCE a acceptat să cumpere obligaţiuni ale Spaniei şi Italiei, însă cere reforme economice

BCE a acceptat să cumpere obligaţiuni ale Spaniei şi Italiei, însă cere reforme economice

Autor: Mediafax

06.08.2011, 14:31 214

Banca Centrală Europeană (BCE) a acceptat să cumpere obligaţiuniale Spaniei şi Italiei, state ameninţate de criza datoriilor dinzona euro, dacă autorităţile implementează reforme structurale, audeclarat surse apropiate situaţiei.

Una dintre surse a afirmat că nu cunoaşte cereri deosebiteadresate de BCE Spaniei, însă există aşteptări ca Madridul să seangajeze la o accelerare a reformelor.

Liderii Uniunii Europene (UE) au exercitat presiuni asuprapremierului italian Silvio Berlusconi să anunţe, până la sfârşitulsăptămânii, un plan de reforme economice, astfel încât BCE să poatăinterveni pe pieţele financiare la începutul săptămânii următoare,au spus sursele.

"BCE a semnalat, deja, disponibilitea de a acţiona. Surse dinpiaţa financiară afirmă că banca a început să se intereseze depreţurile obligaţiunilor Italiei, dar că nu a cumpărat încă", adeclarat o sursă.

BCE nu a negociat direct cu guvenele, dar Comisia Europeană şipreşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, discută cuguvernele Spaniei şi Italiei, iar liderii germani şi franceziexercită presiuni politice, a declarat sursa.

Banca centrală a zonei euro a anunţat, joi, reluareaachiziţiilor de obligaţiuni de pe pieţele financiare, pentru atempera avansul costurilor la care se împrumută state precum Spaniasau Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO