Business Internaţional

BCE: Criza a “şters” 10% din avuţia gospodăriilor

BCE: Criza a “şters” 10% din avuţia gospodăriilor

Autor: Catalina Apostoiu

25.12.2016, 10:53 288

Prăbuşirea preţurilor locuinţelor din timpul crizei datoriilor suverane din zona euro a erodat puternic avuţia gospodăriilor, sugerând o inegalitate în creştere pe continent, relevă noi date publicate de Banca Centrală Europeană, relatează Financial Times.

Potrivit ultimului sondaj realizat de BCE în rândul a 84.000 de gospodării din zona euro, avuţia medie netă din zona euro s-a redus cu 10% în perioada 2010-2014 comparativ cu anii de dinaintea crizei, în timp ce inegalitatea dintre cei bogaţi şi cei săraci a crescut uşor după unele indicatoare.

Pe fondul temerilor că inegalitatea în creştere a impulsionat mişcările populiste şi eurosceptice, BCE a declarat că distribuţia generală a avuţiei în zona euro este “înclinată” către cei mai bogaţi.

Potrivit sondajului băncii, gospodăria medie, care separă jumătatea mai bogată a populaţiei de cea mai săracă, a deţinut o avuţie netă de 104,100 euro pe perioada de patru ani, comparativ cu cei 496.000 de euro deţinuţi de gospodăria care separă procentul de 90% ai celor mai săraci din populaţie de procentul de 10% ai celor mai bogaţi.

Scăderea preţurilor activelor a afectat cel mai puternic avuţia  în perioada analizată. Cetăţenii din zona euro sunt în special vulnerabili la modificarea preţurilor locuinţelor în condiţiile în care 80% din avuţia gospodăriilor constituie “active reale”, cum ar fi proprietăţile.

Dovezile privitoare la adâncirea inegalităţii după criza financiară sunt mixte, însă băncile centrale sunt criticate pentru stimulentele care au împins în sus preţul acţiunilor şi obligaţiunilor.

Coeficientul Gini al inegalităţii avuţiei a urcat la 68,5 de la 68% în zona euro, potrivit BCE.

Cele mai sărace gospodării au avut cel mai mult de suferit din perspectiva erodării avuţiei.

Preşedintele BCE Mario Draghi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la nemulţumirea publică în creştere cu privire la zona euro.

“Nu cred că vor exista progrese semnificative din punct de vedere al deschiderii pieţelor şi competiţiei dacă Europa nu va apleca urechea la cererile celor lăsaţi în urmă de o societate clădită pe goana după avuţie şi putere”, avertiza Draghi în septembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO