Business Internaţional

BCE da cel mai clar semnal ca va majora rata dobanzii la euro

21.11.2005, 18:51 12

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a tras semnalul de alarma asupra ratei dobanzii in cadrul zonei euro, spunand ca aceasta va fi majorata in cadrul intalnirii de luna viitoare. El a precizat ca aceasta crestere va ridica cotatia monedei unice europene si a obligatiunilor guvernamentale, relateaza Financial Times.

"Dupa doi ani si jumatate in care a fost mentinuta o rata a dobanzii la cel mai scazut nivel istoric, cred ca a venit momentul in care Consiliul BCE este pregatit sa ia o decizie asupra modificarii acestei rate", a explicat Trichet, in cadrul unei conferinte bancare, de la Frankfurt.

ECB a mentinut rata dobanzii fixa la 2% incepand cu luna iunie a anului 2003 si nu a majorat-o de mai bine de cinci ani. In acelasi timp, americanii au majorat-o de la 2,25% la 4%, ceea ce a facut ca moneda americana sa fie mai atractiva pentru investitori.

Cinci institutii germane de prestigiu au cerut pe 20 octombrie Bancii Centrale Europene sa creasca rata dobanzii de referinta cu 0,5% in 2006. Acestea au declarat ca cele mai recente date indica o crestere a inflatiei. "Daca ECB nu reactioneaza, ar fi greu de explicat, in special in cazul in care cresterea economica din zona euro va creste", au explicat institutiile.

Politicieni europeni de top au cerut adesea ca ECB sa reduca si nu sa majoreze ratele, pentru a reduce costurile imprumuturilor si pentru a potenta economia. Apelul pentru majorarea ratei dobanzii a fost sustinut de cinci dintre cele sase institute germane, care intr-un raport comun au aratat ca previziunile de crestere economica a Germaniei s-au redus de la 1,5% la 1,2%. La auzul declaratiei facute de presedintele BCE, economistii sunt siguri ca nivelul ratei dobanzii de referinta va creste cu cel putin 25 de puncte procentuale, pana la cel putin 2,25%. Ei au adaugat ca o crestere de 50 de puncte procentuale nu este avuta in vedere de oficialii Bancii Centrale Europene. Trichet a afirmat, in acest sens, ca "BCE va creste moderat rata dobanzii de referinta, pentru a se tine cont si de nivelul riscurilor pe care aceasta modificare le implica asupra stabilitatii preturilor". Cu toate acestea, piata actiunilor de tip future miza pe faptul ca aceasta crestere a ratei dobanzii de referinta va fi urmata de alte doua cresteri, pana la 2,75%, pana in vara anului viitor.

Datele cu privire la situatia economica din Uniunea Europeana au sustinut puternic propunerile de crestere a ratei dobanzii de referinta. Sub presiunea preturilor foarte ridicate ale petrolului, rata inflatiei s-a situat deasupra targetului de 2% al BCE, incepand cu luna februarie a acestui an. Cu toate acestea, multe dintre guvernele europene s-ar putea impotrivi deciziei oficialilor bancii in privinta ratei dobanzii. Guvernele respective au avertizat, in repetate randuri, ca o asemenea decizie ar putea afecta cresterea economica europeana.

Fondul Monetar International (FMI) a fost, de asemenea, critic la adresa deciziei luate de BCE, motivand ca ea nu era necesara, in acest moment.

Anuntul cresterii ratei dobanzii de referinta a determinat aprecierea monedei unice europene, in fata dolarului. Astfel, moneda americana s-a depreciat cu 0,3%, pe parcursul saptamanii trecute, un euro fiind cotat la 1,1736 de dolari.

Euro inregistrase cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, de 1,1646 de dolari pentru un euro, dupa ce Fed a majorat rata dobanzii de referinta de la 3,75% la 4%. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO