Business Internaţional

BCE, intre inflatia mare si criza subprime

21.12.2007, 18:37 19

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, va fi nevoit sa decida asupra caror probleme se va orienta politica bancii: asupra diminuarii inflatiei sau asupra crizei de pe piata creditelor, scrie Bloomberg.
Mai multi economisti din cadrul unora din cele mai importante banci din Europa, precum Deutsche Bank si Royal Bank of Scotland (RBS) sau Morgan Stanley, sunt de parere ca Banca Centrala Europeana ar trebui sa urmeze exemplul Bancii Angliei si al celei americane (Fed) si sa reduca rata dobanzii de referinta, pe masura ce costul ridicat la credite afecteaza economia la nivel international.
"Banca nu le poate avea pe amandoua", a declarat Kevin Gaynor, director al departamentului de strategii a RBS.
Cu toate acestea, se pare ca BCE va continua sa acorde lichiditati bancilor si in acelasi timp sa mentina neschimbata rata dobanzii de referinta la 4%. BCE a mentinut aceeasi rata a dobanzii chiar si pe perioada crizei creditelor ipotecare subprime din Statele Unite. In august, banca a acordat finantari de urgenta catre banci de peste 95 de miliarde de euro, in decembrie adoptand aceeasi masura, de data aceasta insa finantarile catre sistemul bancar european s-au ridicat la 348 de miliarde de euro.
"Daca BCE va continua aceasta strategie, in curand va fi nevoita sa faca o intoarcere la 180 de grade, iar micsorarea ratei dobanzii va fi prima masura adoptata", a declarat Joachim Fels, economist al Morgan Stanley.
Cu toate acestea, oficialii BCE nu ignora nici cresterea inflatiei, insa sunt de parere ca nu este inca momentul sa actioneze impotriva acesteia, semnele unei scaderi a cresterii economice nefiind atat de pregnante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO