Business Internaţional

BCE lasa dobanda la 4%

08.02.2008, 16:36 11

Banca Centrala Europeana a decis in sedinta de joi mentinerea dobanzii de referinta la nivelul de 4%, in ciuda solicitarilor venite dinspre mediul economic de a reduce costurile de creditare si de a se alatura efortului de eliminare a pericolului unei recesiuni mondiale, scrie presa internationala.
In acelasi timp, Banca Angliei si-a redus dobanda de referinta cu 0,25%, pana la 5,25%, in incercarea de a contracara scaderea cheltuielilor consumatorilor si cel mai semnificativ declin din ultimul deceniu al pietei imobiliare britanice.
BCE a ezitat pana acum sa reduca rata dobanzii de politica monetara, din cauza nivelului ridicat al inflatiei din cele 15 state care folosesc moneda unica europeana. In timp ce rata inflatiei din zona euro a atins un nivel record de 3,2% in ianuarie, semnele de incetinire a ritmului de crestere economica din regiune ar putea pune si mai multa presiune asupra bancii centrale.
Majoritatea analistilor au anticipat miscarea de ieri a BCE, estimand insa ca strategii bancii vor opera o reducere de 0,25% pana la finele primului semestru al anului in curs. De asemenea, acestia se asteapta ca rata dobanzii pentru zona euro sa coboare pana la sfarsitul lui 2008 la 3,5%.
Avand in vedere increderea scazuta pe care investitorii o manifesta vizavi de piata de capital ca urmare a crizei ipotecare americane, este de asteptat ca BCE, cu sediul la Frankfurt, sa opereze o reducere a dobanzii, cel mai devreme in sedinta de luna viitoare.
In Statele Unite, unde bancile au inregistrat pierderi semnificative, banca centrala (Fed) a fost nevoita sa reduca dobanda cu 1,25% luna trecuta. In acelasi timp, in cadrul sedintei din ianuarie a BCE, presedintele Jean-Claude Trichet si strategii bancii au luat in discutie o eventuala crestere a ratei dobanzii, in incercarea de a reduce presiunile inflationiste.
Insa, divergentele dintre politicile celor mai importante banci centrale ale lumii s-ar putea estompa curand, in conditiile in care presiunile asupra bancii centrale a zonei euro - venite din partea mediului atat economic, cat si politic - se accentueaza. Ministrul francez al comertului, Herve Novelli, a declarat recent ca aprecierea euro afecteaza semnificativ exporturile europene, iar Organizatia Mondiala a Comertului militeaza pentru o polititca de reducere a dobanzii si in Europa.
Totusi, moneda unica europeana s-a depreciat ieri pentru a treia zi consecutiv in fata dolarului american si a yenului, pe fondul intensificarii speculatiilor potrivit carora strategii BCE ar putea indica necesitatea unei reduceri viitoare a ratei dobanzii de referinta, care sa impulsioneze cresterea economica a regiunii.
Fondul Monetar International si-a redus tinta de crestere a economiei mondiale in 2008, iar estimarile BCE privind cresterea economica si rata inflatiei din zona euro ar putea furniza bancii centrale mai multe motive pentru a ajusta dobanda de politica monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO