Business Internaţional

BCE mentine rata dobanzii la euro la 3,25%

03.11.2006, 17:37 47

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a sugerat o posibila crestere a ratei dobanzii pentru luna decembrie, in schimb a ramas tacut asupra intentiilor sale in ceea ce priveste anul 2007.
Banca Centrala Europeana a decis mentinerea dobanzii la nivelul de 3,25%. Trichet a lasat deja sa se inteleaga ca BCE va mari costul imprumuturilor luna viitoare pentru a sasea oara in acest an, pentru a tine in frau cresterea inflatiei ce ar putea aparea datorita celei mai mari rate de crestere pe care o inregistreaza economia zonei euro dupa anul 2000. El a refuzat sa faca previziuni asupra ratelor pentru anul viitor.
Cresterea numarului de trazactii ale contractelor la termen demonstreaza ca multi investitori au pariat pe cresterea plafonului ratelor la 3,75% pana pe 31 martie, dupa o crestere la 3,5% in decembrie.
Multi economisti se asteptau ca Trichet sa foloseasca cuvantul "vigilent" in conferinta de presa de ieri de dupa anuntarea ratei, pentru a semnala o crestere a ratei pentru luna viitoare. Totusi, datorita inflatiei care a ramas sub 2%, exista probabilitatea ca aceasta noua crestere sa nu aiba loc in final.
Rata inflatiei a scazut pana la 1,6% in octombrie, a doua luna la rand in care s-a aflat sub limita de 2% impusa de BCE din cauza reducerii pretului la petrol. Pentru al optelea an la rand, previziunile BCE din august, conform carora media inflatiei pe 2006 se va situa in jurul valorii de 2,4%, vor fi incalcate.
Banca este ingrijorata ca avansul economic va fi catalizatorul unei cresteri de preturi si a unor cerinte salariale mai mari. Totusi, se asteapta o incetinire a ritmului de crestere economica, de la 2,5% in 2006 la 2,1% anul viitor.
BEC "se afla in fata unei situatii fara precedent", a spus James Nixon, director la Societe Generale si fost strateg al BCE. "Temerile in privinta inflatiei persista, dar in acelasi timp inasprirea fiscalitatii din Germania si Italia ar putea afecta cresterea."
Cancelarul german Angela Merkel va creste taxa pe valoarea adaugata de la 16% la 19% in 2007, sporind inflatia si presand cheltuielile consumatorilor, iar Romano Prodi, prim-ministrul italian, vrea sa creasca unele taxe pe profit si a respins introducerea taxei pe mostenire in Italia.
Unii economisti sunt de parere ca BCE va pastra rata la 3,5% in prima jumatate a lui 2007 pentru a evalua impactul cresterii taxelor si reducerea cresterii globale.
Altii spun ca avansul economic se dovedeste a fi mai rapid decat apreciase BCE, creand un mediu propice pentru alte cresteri ale ratei. Increderea oamenilor de afaceri a crescut neasteptat in Germania si Franta, rata somajului in Germania a scazut la cea mai mica valoare din ultimii doi ani si jumatate, iar cresterea productiei europene a accelerat.
Cresterea masei monetare, pe care BCE o foloseste ca reper in masurarea inflatiei viitoare, s-a accelerat pentru a doua oara consecutiv in luna septembrie. Comentariile recente ale unor membri ai consiliului BCE sugereaza ca o noua crestere a ratei in 2007 are sustinatori. Pentru 2007, Trichet nu ne ofera nici o previziune, a spus Merril Lynch. "Va ramane la afirmatia clasica ca daca economia se va dezvolta in concordanta cu proiectiile bancii, atunci o inasprire a politicilor monetare va fi necesara. Noi credem ca va urca din nou in martie."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO