Business Internaţional

BCE nu misca dobanda de la 1% pana la sfarsitul anului

04.03.2010, 23:06 19

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut neschimbata ratadobanzii de referinta la nivelul minim record de 1% pentru a zecealuna consecutiv, scrie BBC News.

Prin aceasta decizie banca doreste sa stimuleze crestereaeconomica din zona euro, care a fost de doar 0,1% in ultimultrimestru al anului trecut.

Decizia BCE a confirmat asteptarile economistilor si nu a avutimpact semnificativ asupra pietelor. Expertii sunt de parere cabanca ar putea sa opereze o majorare abia in trimestrul patru din2010, iar pe pietele de capital o astfel de mutare este asteptataabia anul viitor. Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii CentraleEuropene, a luat decizia sa inceapa sa retraga treptat unele masuricare au avut ca scop injectarea de lichiditati pe piata, masuri ceau fost lansate in timpul crizei.

Si Banca Angliei a decis sa mentina neschimbata la 0,5% dobandade politica monetara pentru a 12-a luna consecutiv, in conformitatecu asteptarile economistilor. Banca a anuntat ca nu va mai injectanoi fonduri in economie prin intermediul programului de "relaxarecantitativa" - o forma extrema de politica monetara utilizatapentru a stimula economia cand rata dobanzii este foarte mica.

Luna trecuta banca a anuntat ca suspenda programul, dupa ce aufost cheltuite 200 mld. lire sterline intr-o incercare de a animaeconomia. Daca va fi necesar, programul va putea fi extins inviitor. Economistii au estimat ca banca nu va majora dobandadeoarece orice crestere a costului de creditare ar putea pune inpericol procesul de revenire a economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO