Business Internaţional

BCE pregăteşte sute de miliarde de euro pentru băncile europene

BCE pregăteşte sute de miliarde de euro pentru băncile europene

Autor: Gabriel Razi

24.01.2012, 00:02 781

Băncile europene, pradă uşoară pen­tru pieţele financiare, vor apela din nou la împrumuturile ieftine pe care Banca Centrală Europeană (BCE) le va acor­da la finalul lui februarie, scrie Bloomberg.

BCE a făcut luna trecută o infuzie masivă de lichiditate în sistemul bancar euro­pean în condiţiile în care băncilor le era tot mai greu să se îm­prumute de pe pieţe. Atunci băncile s-au înghesuit să ia credite în valoare de 489 mld. euro pe trei ani. Analiştii se aşteaptă ca cererea de fonduri a băncilor să fie la fel de mare şi la următorul val de împru­mu­turi de la sfârşitul lunii februarie în con­textul în care împrumu­turile acor­date băncilor de către BCE nu mai sunt considerate de investitori drept semn de slăbiciune, iar lista activelor ce pot fi puse garanţie pentru creditele cola­te­rale este tot mai mare.

Mario Draghi, preşedintele BCE, a de­clarat că se aşteaptă să existe cerere mare pentru împrumuturi şi la sfârşitul lunii vitoare deşi pro­babil aceasta va fi sub ce­rerea din ultima lună a anului trecut.

"Al doilea val de cre­dite, cel din fe­bruarie, se pare că va fi extrem de ma­re. Cre­ditele ief­ti­ne acordate în de­cem­brie au eliminat orice fel de stigmat", spun analiştii Credit Suisse Group.

BCE inundă sistemul bancar european cu bani ieftini în încercarea de a evita o criză a cre­ditelor în condiţiile în care băncile nu reuşesc încă să obţină finanţare de pe pieţe.

Policienii, printre care şi preşe­dintele francez Nicolas Sarkozy, fac la rândul lor presiuni asupra băncilor să folo­sească fonduri ieftine, cu dobândă de 1%, luate de la BCE pentru a cum­păra de pe piaţă obligaţiuni emise de statele europene cu probleme, dar acestea preferă să îşi ţină banii tot la BCE, nivelul depozitelor overnight în cadrul instituţiei depăşind de curând pragul de 500 mld. euro.

BCE oferă fonduri nelimitate băncilor în condiţiile în care acestea încearcă să refinanţeze datorii de 765 mld. dolari (592 mld. euro) care ajung la maturitate în acest an, dar şi în contextul în care investitorii rămân prudenţi şi investesc în obligaţiuni emise doar de cele mai sigure bănci.

"Populaţia nu este dispusă să împrumute băncile, aşa că Banca Centrală Europeană inundă piaţa cu lichidităţi. Este însă doar o soluţie temporară. BCE câştigă doar timp cu aceste împrumuturi în speranţa că lucrurile se vor îmbunătăţi", spune Christopher Wheeler, analist al Mediobanca.

Băncile italiene, spaniole şi franceze nu folosesc banii pentru a relua creditarea, ci pentru a achiziţiona obligaţiuni de stat emiste de guvernele locale pentru a profita de diferenţele dintre rata mică a dobânzii fondurilor obţinute de la BCE şi cea a randamentelor obligaţiunilor de stat a economiilor europene cu probleme, spun analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels