Business Internaţional

BCE: Pretul caselor, argument pentru majorarea dobaznii

02.03.2006, 20:30 13

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), si economistul sef Otmar Issing mizeaza pe faptul ca vor reusi sa stagneze pretul imobilelor fara a afecta negativ cheltuielile consumatorilor.

Acestea din urma reprezinta jumatate din cele 7.540 de miliarde de euro din economia regiunii euro, informeaza Bloomberg.

"Atat timp cat nu vom vedea preturile imobiliarelor scazand, membrii BCE care sustin marirea ratei dobanzilor vor continua sa faca presiuni in aceasta directie", este de parere Nicolas Sobczak, economist specializat pe zona euro la Goldman Sachs.

Printre argumentele favorabile unei cresteri a ratei dobanzii la nivel european aduse de Trichet acum doua saptamani s-a numarat si nevoia de a limita dezvoltarea "buclei preturilor imobiliare".

Bucla economica a preturilor reprezinta fenomenul de crestere artificiala a acestora, pe baza speculatiilor, crestere care de obicei conduce la o serie de aprecieri, pana se atinge un prag maxim suportabil de piata urmat de obicei de scaderea brusca a preturilor. La nivel mondial politicile economice difera insa destul de mult.

Guvernatorul Bancii Nationale a Americii, Ben Bernanke, este de parere ca bancile centrale ar trebui sa intervina pentru limitarea efectelor ulterioare buclei preturilor la proprietatile imobiliare si nu sa limiteze dezvoltarea ei. De partea cealalta se afla economistii britanici de la Banca Angliei, in frunte cu Mervyn King, guvernatorul acestei institutii. Acestia au incercat pe baza unei politici economice mai stricte sa controleze pretul imobiliarelor. Argumentul esential a fost triplarea in doar 10 ani a preturilor imobiliarelor de pe piata britanica.

In ultimul buletin informativ emis lunar de Banca Centrala a Europei se preciza ca "supraevaluarea" necesita "o vigilenta continua". Piata de proprietati rezidentiale a incheiat un al cincilea an de "dinamism puternic" in 2004, in care preturile au crescut cu 7,1% fata de 2003.

Aceste exemple sunt folosite de catre oficialii BCE pentru a atrage atentia ca tinta inflatiei, stabilita la 2 procente, ar putea fi depasita pentru al saptelea an consecutiv in 2006.

Conform Biroului European de Statistica, in lista ce contine preturile bunurilor de pe piata in luna decembrie, cresterea imobiliarelor, de 5,1%, a fost depasita doar de cea a energiei electrice de 11,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO