Business Internaţional

BCE se opune adoptarii rapide a monedei euro

04.03.2009, 17:39 15

Banca Centrala Europeana se opune schimbarii criteriilor procesului de adoptare a monedei euro, modificare necesara pentru a sustine statele est-europene sa adere mai devreme la zona monedei unice, scrie The Wall Street Journal.

Ungaria si Polonia au fost statele care au facut presiuni deosebite pentru a le fi permisa o adoptare mai rapida a monedei comune, deoarece aceasta solutie este considerata una salvatoare in conditiile actualei crize financiare care a provocat o depreciere masiva a monedelor nationale ale statelor din Europa de Est. Ungaria a lansat ideea scurtarii perioadei de asteptare in ERM II, antecamera adoptarii euro, unde timp de cel putin doi ani tarile candidate trebuie sa isi coreleze evolutia monedei nationale la moneda euro inainte de a o putea adopta pe aceasta din urma. Polonia, pe de alta parte, doreste sa realizeze corelarea zlotului cu euro cat mai curand, pentru ca perioada de asteptare de minimum doi ani sa debuteze rapid.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat dupa summitul de duminica ca propunerea Ungariei de a scurta perioada de corelare a monedelor merita sa fie analizata.
Atat Banca Centrala Europeana, cat si Comisia Europeana cu sediul la Bruxelles, care este consultata atunci cand se pune problema intrarii unui stat in zona euro, s-au mentinut ferme pe pozitie in ceea ce priveste acest aspect, aratandu-se impotriva.
Deciziile privind corelarea unei monede nationale de moneda euro sunt adoptate de catre BCE, ministrii de finante ai statelor din zona euro si de liderii statelor ce sunt deja membri ai mecanismului ERM2 - in prezent Danemarca si Letonia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24