Business Internaţional

BCE si Banca Angliei au mentinut dobanda nemodificata

09.05.2008, 17:18 10

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de referinta la 4%, confirmand astfel estimarile analistilor. BCE nu intentioneaza sa aplice politica bancii centrale americane (Fed), care a redus pretul imprumuturilor, in conditiile in care preturile ridicate la alimente si energie au urcat inflatia peste pragul de 3% in zona euro, scrie Bloomberg. Spre deosebire de BCE, Fed a operat sapte reduceri ale ratei dobanzii cheie din luna septembrie a anului trecut, de la 5,25% la 2%, in incercarea de a impiedica o recesiune economica.
De asemenea, Banca Angliei a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 5%. Analistii sunt de parere ca acestei decizii ii va urma o posibila reducere luna viitoare, in incercarea de a sustine economia afectata de criza ipotecara.
Inaintea deciziei BCE, moneda europeana era evaluata la 1,5287 dolari, cel mai scazut nivel din data de 11 martie, situandu-se cu 4,5% sub recordul atins in aprilie. "Trebuie evitate efectele secundare ale scumpirii alimentelor si energiei asupra salariilor", a spus presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, la sfarsitul lunii aprilie.
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca ritmul de crestere economica al zonei euro va scadea pana la 1,4% anul acesta, de la 2,6% in anul precedent, dupa ce criza imobiliara din SUA a dus la scumpirea creditelor in intreaga lume.
"BCE este prinsa intre inflatia mare si ritmul lent de crestere economica. Inflatia se va mentine peste 3% pana cel putin in toamna acestui an", a spus economistul-sef al Commerzbank din Frankfurt, Joerg Kraemer.
Preturile bunurilor de larg consum din zona euro au crescut cu o rata anuala de 3,3% in luna aprilie, dupa ce in martie urcasera cu 3,6%, atingand un nivel maxim al ultimilor 16 ani. BCE, care intentioneaza sa mentina inflatia sub 2%, nu a mai modificat rata dobanzii de referinta din luna iunie a anului trecut.
Increderea consumatorilor a atins luna trecuta cel mai scazut nivel al ultimilor doi ani, iar in martie rata vanzarilor din Europa era cu 1,6% mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mare declin al ultimilor 13 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO