Business Internaţional

BCE si Fed folosesc strategii diferite pentru definitivarea politicilor monetare

16.11.2006, 20:42 150

Diferentele transatlantice in ceea ce priveste strategia monetara au iesit la iveala saptamana trecuta, cand BCE a anuntat ca vrea sa isi modernizeze politica de masurare a inflatiei cu ajutorul masei monetare.
Inovatia financiara si raspandirea dolarului in sistemul economic mondial au anulat relatia dintre bani, inflatie si crestere economica, facand instrumentele monetare mai putin folositoare, spune Ben Bernanke, presedintele bancii centrale a Statelor Unite (Fed), scrie International Herald Tribune.
Renuntarea la metodele folosite pana acum de catre Fed este un subiect de dezbatere intre bancherii centrali, deoarece Banca Centrala Europeana, banca Japoniei si banca Angliei folosesc cresterea masei monetare pentru a formula strategiile monetare.
"In contextul Statelor Unite, nu ar fi inteleapta o mare incredere in agregatele monetare ca ghid al politicilor financiare", a spus Bernanke la o conferinta a BCE de la Frankfurt. "Relatia empirica dintre cresterea monetara si variabilele ca inflatia si crestera nominala a productiei a continuat sa fie instabila", a adaugat Bernanke.
Discursul lui Bernanke a abordat rolul banilor pe parcursul istoriei politicilor monetare ale Fed si nu a comentat traiectoria ratei dobanzii sau perspectivele economice ale SUA. Bernanke a mai spus ca Fed are divergente "filozofice" si economice cu bancile centrale ale Europei in ceea ce priveste rolul banilor si ca o astfel de dezbatere intre institutii este sanatoasa.
Fed incearca sa domoleasca inflatia fara a afecta economia care a crescut cu 1,6 procente in trimestrul trei, cea mai mica rata de crestere din anul 2003.
Banca centrala a SUA continua sa cerceteze si sa adune date despre masa monetara, iar strategii primesc rapoarte despre cresterea monetara si cresterea creditarii la fiecare sase saptamani. Stenogramele intalnirilor Fed demonstreaza ca aceste date nu devin aproape niciodata un motiv de ingrijorare printre strategii financiari.
"Din pacate, erorile de prognoza pentru cresterea masei monetare sunt de multe ori semnificative, reducandu-le eficienta", a spus Bernanke.
"Exista diferente intre SUA si Europa in ceea ce priveste stabilitatea monetara si inovatia financiara", a raspuns Bernanke la o intrebare. "Exista inca numeroase diferente filozofice, in ceea ce priveste asteptarile, in ceea ce priveste rolul banilor pe piata activelor."
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, este de parere ca "un model de politica monetara in care banii nu au nici un rol este incomplet". El a folosit conferinta de la Frankfurt pentru a sublinia importanta indicatorilor de tipul M3 in masurarea masei monetare.
BCE isi compara analizele financiare din fiecare luna cu cifrele cresterii masei monetare si a creditarii inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste rata dobanzii. Trichet a refuzat sa comenteze la conferinta similaritatile sau diferentele dintre Europa si Statele Unite in ceea ce priveste folosirea instrumentelor monetare. Dar a admis nevoia ca analiza monetara sa devina mai sofisticata, pentru a lua in considerare inovatia financiara.
Lucas Papademos, vicepresedintele BCE, a semnalat ca cel putin o parte din consiliul de conducere al bancii si-ar dori fuziunea componentei monetare si a analizelor economice ale BCE intr-un instrument mai amplu de analiza si a dezvaluit ca lucrul preliminar la acest proiect a inceput deja la BCE.
"Dar acesta va fi un instrument mai cuprinzator, in care banii vor avea in continuare un rol important in definirea strategiei noastre", a spus el.
"Instrumentul monetar" al BCE, in mare parte mostenit de la Bundesbank, banca centrala a Germaniei, este foarte controversat printre economisti, din cauza confuziei pe care o creeaza cu privire la implicatiile masei monetare in inflatie. La conferinta, oficialii institutiei au facut clar faptul ca exista suficient loc pentru imbunatatiri. Crestera puternica inregistrata recent de indicatorul M3 si in cifrele creditarii a incurajat speculatiile conform carora CBE va creste in continuare ratele dobanzilor in 2007, dupa cresterea ce va avea loc in decembrie, chiar daca inflata se situeaza actualmente la valoarea pe care o dorea BCE, "sub, dar aproape" de 2%.
Cercetarile BCE prezentate la conferinta au fost clare in ceea ce priveste deficientele analizei monetare in cei opt ani de istorie a bancii.
Trichet a declarat ca analiza monetara a fost esentiala in decizia BCE de a creste ratele in decembrie 2005. La acea vreme, multi economisti si politicieni se temeau ca decizia este prematura datorita nesigurantei perspectivelor economice ale zonei euro. "Fara analiza noastra monetara minutioasa, am fi putut fi in pericol de a rata momentul schimbarii politicii monetare (a cresterii din decembrie 2005- n.red.)", a spus el.
Intrebat despre rolul perspectivelor inflationale in strategia Fed, Bernanke a spus ca urmaresc previziunile. "Credem ca este informativ din mai multe puncte de vedere. Dar cu siguranta nu substituim datele previziunilor pentru o analiza mai amanuntita a inflatiei."
Masa monetara a avut momentul de glorie in politica Fed in 1979, cand presedintele de atunci, Paul Volcker, a folosit-o ca principala arma impotriva inflatiei care crestea rapid. Rezultatul imediat a fost o crestere brusca a ratelor dobanzii, care a ingenuncheat economia SUA.
Inflatia anuala, masurata cu ajutorul indicelui preturilor de consum, a scazut pana la 3,8% pana in decembrie 1982, cand cea mai lunga criza de dupa marea recesiune a dus la o rata a somajului de 11%.
Alan Greenspan, care i-a urmat lui Volcker la conducerea Fed, a numit atacul lui Volcker asupra inflatiei "un punct de referinta in istoria economica a natiunii noastre".
Totusi, riscul unei strategii proaste datorata unei devotiuni fata de crestera monetara a facut ca Fed sa reduca imporanta masurilor monetare in politicile financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO