Business Internaţional

BCE tine dobanda la 2%, Banca Angliei o reduce la 1%

05.02.2009, 17:45 17

In conditiile in care recesiunea acapareaza economiile europene, Banca Centrala Europeana a decis sa mentina rata de politica monetara la 2%, in timp ce Banca Angliei a optat pentru o noua reducere de 0,5%, in incercarea de a stopa declinul economiei, scrie Bloomberg.

Banca Angliei a redus rata dobanzii de referinta la 1%, un nou minim in istoria de 315 ani a institutiei.
Previziunile presedintelui Bancii Centrale Europene Jean Claude Trichet din urma cu un an, considerate la acel moment un blestem, ar putea fi astazi o adevarata binecuvantare pentru economia zonei euro.
Inflexibilitatea pietelor muncii si lipsa de competitivitate, elemente care pana de curand erau considerate ca alimenteaza inflatia economiei zonei euro, sunt acum cele care se interpun ca o bariera in calea deflatiei, limitand declinul preturilor.
Asa-numita stagnare a preturilor este motivul pentru care Trichet prefera sa intarzie o noua reducere a dobanzii de referinta. Aceasta abordare este de asemenea favorabila lui Trichet, deoarece il ajuta sa le dea o replica celor care au criticat modul de operare al bancii, pentru ca nu au optat pentru reducerea costurilor la fel de rapid ca Fed si Banca Angliei. Apare insa riscul ca mentinand ratele de politica monetara la un nivel prea ridicat pentru un timp prea indelungat recesiunea sa se adanceasca.
"Este ironic sa vezi ca ceea ce anul trecut reprezenta o problema pentru BCE acum sa fie solutia care le da timp sa gandeasca urmatoarea mutare", a spus Ken Wattret, economist-sef pe zona euro la BNP Paribas din Londra. Este insa evident ca "Europa se confrunta cu o recesiune puternica si strategii BCE vor fi nevoiti sa reduca ratele". Cu privire la decizia pe care oficialii Bancii Angliei aveau sa o ia in cadrul sedintei lunare, majoritatea analistilor au prevazut reducerea ratei dobanzii cu jumatate de procent in incercarea de a stimula economia ce se afunda tot mai puternic in recesiune.
Exista insa unele grupuri de afaceri care nu au dorit o noua coborare a nivelului dobanzii, deoarece, potrivit declaratiilor lor, precedentele reduceri nu s-au soldat cu rezultate pozitive. Ceea ce ei cer este ca banca sa adopte masuri in directia relansarii procesului de creditare.
Cifrele oficiale aferente ultimului trimestru al lui 2008 au aratat ca Anglia a intrat oficial in recesiune dupa ce economia s-a contractat doua trimestre consecutiv, in a doua jumatate a anului trecut. Productia economica a scazut cu 0,6% intre iulie si septembrie si cu 1,5% in ultimele trei luni ale lui 2008, potrivit datelor facute publice de biroul britanic de statistica.
Rata de politica monetara a fost pana in prezent redusa de cinci ori incepand cu luna octombrie, moment cand valoarea acesteia se situa la 5%. In cadrul sedintei din ianuarie a fost adoptata decizia reducerii acesteia la 1,5%.
Potrivit estimarilor Fondului Monetar International, economia Angliei va cunoaste cel mai slab an de dupa 1946, si se va contracta mai rapid decat orice alt stat industrializat.
Economia zonei euro se va contracta cu 2% anul acesta potrivit estimarilor FMI, pe fondul provocarilor de care se face vinovata cea mai grava criza financiara de dupa Marea Recesiune din anii '30.
Trichet a anuntat saptamana trecuta ca in cadrul intalnirii din februarie a bancii nu se vor lua decizii privind modificarea ratei dobanzii si a subliniat ca urmatoarea sedinta "importanta" va fi cea din martie. Aceasta abordare de tipul "wait and see" (mentinere in expectativa) da mana libera criticilor BCE care vor putea spune ca banca nu este prompta in actiuni pentru a proteja economia.
"Modul de actiune nu este unul potrivit, aleg sa actioneze prea tarziu, iar cand o fac, fac prea putin", este de parere Nouriel Roubini, profesor la Universitatea din New York care a prevazut actuala criza financiara globala. "Prin deciziile lor nu fac altceva decat sa inrautateasca situatia".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO