Business Internaţional

Beijingul este mai îngrijorat de problemele interne decât de războiul comercial cu Trump

Beijingul este mai îngrijorat de problemele interne...

Autor: Răzvan Botea

06.08.2018, 15:20 402

Escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA şi China a făcut obiectul multor discuţii în ultima vreme, însă o firmă de consultanţă a relevat faptul că războiul comercial cu SUA nu este prioritatea numărul 1 a Beijingului, scrie CNBC.

Guvernul chienz pare să fie mai îngrijorat de probleme pe plan intern, a arătat firma de consultanţă cu sediul în Londra, TS Lombard.

„Pentru conducerea Chinei, stabilizarea economiei locale, programul de modernizare  <<Made in China 2025>> şi materializarea ambiţiilor globale ale Partidului Comunist sunt mai importante decât războiul comercial cu SUA”, a spus Jonathan Fenby, şeful departamentuluid e cercetare din China al TS Lombard.

Cu toate acestea, disputa tarifelor vamale, care a agitat pieţele globale şi care ca destabilizat mediul de business, a avut un impact. Tensiunile au escaladat şi pe fondul eşecului discuţiilor bilaterale, chiar dacă a fost cel puţin o încercare de a reîncepe negocierile.

Cea mai mare economie a lumii s-a angajat de câteva luni pe mai multe fronturi într-un război comercial, inclusiv cu Turcia – după cum şi-a avertizat cetăţenii preşedintele Recep Tayyip Erdogan –, cu UE şi China. Primele victime au apărut deja. 

Financial Times notează că acţiunile de pe bursele din China au cedat celor din Japonia locul doi în clasamentul global al celor mai mari burse de capital. Retrogradarea burselor chineze vine după ce pieţele asiatice au scăzut din cauza creşterii tensiunilor comerciale în condiţiile în care administraţia preşedintelui american Donald Trump a spus că ia în considerere majorarea tarifelor aplicate unor bunuri chineze de 200 de miliarde de dolari de la 10%, cât a anunţat iniţial, la 25%. Apoi, acţiunile chineze au fost afectate anul acesta de incertitudinile privind relaţiile comerciale ale Beijingului cu Washing­tonul. Indicele Shanghai Composite s-a prăbuşit cu 17% anul acesta.

Din America vine vestea că prima victimă a escaladării războiului comercial este oraşul Plymouth, capitala brânzei din Wisconsin. Ca răspuns la tarifele aplicate de Washington oţelului şi aluminiului din import, cei mai mari parteneri comerciali ai SUA - Canada, China, UE şi Mexic - au luat la ţintă industria americană a brânzeturilor cu reglementări noi şi tarife suplimentare.

De asemenea, furnizarea de porumb american s-ar putea reduce cu 23% anul viitor din cauza războiului comercial, spun analişti citaţi de Business Recorder.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO