Business Internaţional

Bernanke aduce din nou in prim-plan scenariul recesiunii in SUA

17.07.2008, 17:48 9

Presedintele Fed Ben Bernanke a avertizat ca riscul privind intrarea in recesiune a economiei americane este inca prezent, adaugand in acelasi timp ca pe lista problemelor au intrat recent si presiunile inflationiste, potrivit BBC News.
In timpul unui discurs in fata membrilor Congresului, Ben Bernanke a declarat ca economia americana intampina dificultati serioase, exprimandu-si insa speranta ca declinul pietei imobiliare se va tempera la finele anului acesta.
Intr-o declaratie separata, presedintele Bush a pus accentul pe "rezistenta" dovedita pana acum de economia americana, dar a solicitat Congresului sa adopte cat mai curand posibil planul de ajutorare a debitorilor.
De asemenea, el a aparat planul de sprijinire a creditorilor Fannie Mae si Freddie Mac, negand insa ca cele doua institutii financiare ar avea nevoie sa fie salvate de la faliment.
Masurile destinate sprijinirii celor doi creditori - care prevad majorarea liniilor de credit la care cele doua companii au acces si posibilitatea ca Trezoreria sa achizitioneze actiuni in cadrul acestora - nu fac altceva decat sa incerce o stabilizare a intregii piete ipotecare, a mai adaugat presedintele Bush.
In acelasi timp, el a pus accentul asupra faptului ca cei doi creditori trebuie sa ramana in continuare in portofoliile actionarilor, excluzand astfel posibilitatea ca Fannie Mae si Freddie Mac sa intre in proprietatea statului.
Miscarea administratiei prezidentiale de a sprijini cele doua companii - care garanteaza jumatate din creditele ipotecare acordate pe piata americana - a venit dupa o apreciere a temerilor privind expunerea acestora la piata ipotecara grav afectata de nivelul record al prescrierilor. Temerile au condus la o prabusire a titlurilor companiilor.
Ca raspuns in fata acestei situatii, guvernul s-a aratat pregatit sa ia o serie de decizii dure, presedintele Bush mentionand ca spera ca aceasta actiune sa "calmeze nelinistea" investitorilor si a consumatorilor in ceea ce priveste starea economiei.
In ciuda problemelor intampinate de creditorii ipotecari si de bancile de investitii de pe Wall Street, presedinte spune ca sistemul bancar american este destul de rezistent. "Am simtit nevoia de a pasi spre acordarea de asistenta pietei, insa aceasta masura va fi doar una temporara", a declarat Bush, adaugand ca "este extrem de important ca oamenii sa aiba incredere in piata ipotecara, in conditiile in care doar asa se poate asigura stabilitatea".
In timp ce a recunoscut ca economia se afla intr-o pozitie dificila, seful de la Casa Alba a pus accentul asupra faptului ca previzunile de crestere sunt relativ bune, evitand astfel discutia asupra unei eventuale recesiuni.
"Stiu ca nelinistea vizavi de conditiile de pe piata este din ce in ce mai mare, dar economia se afla inca pe plus, iar productivitatea se afla la un nivel ridicat", a mentionat oficialul american.
Totusi, comentariile presedintelui au esuat in a aduce un val de incredere in randul investitorilor, indicele Dow Jones incheind sedinta de tranzactionare de marti sub nivelul de 11.000 de puncte, pentru prima data in ultimii doi ani.
Aprecierile celor doi oficiali vin in conditiile in care problemele de pe piata rezidentiala incep sa fie resimtite puternic pe celelalte segmente economice, incetinind ritmul de crestere a cheltuielilor consumatorilor si conducand la o apreciere a temerilor privind intrarea in recesiune a celei mai mari economii a lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO