Business Internaţional

Bernanke catre banci: Anulati o parte din datoriile clientilor

06.03.2008, 16:36 20

Ben Bernanke, presedintele Fed, a cerut bancilor sa ia masuri pentru a depasi criza imobiliara din SUA, care a lasat multi americani fara case, titreaza cotidianul britanic The Guardian.
"Situatia necesita un raspuns ferm", a declarat Bernanke, el fiind de parere ca in ciuda masurilor luate de guvern si de firmele din sectorul ipotecar, numarul celor care nu-si vor plati ratele la timp si al celor care isi vor pierde casele "va continua sa creasca pentru un timp".
Una dintre sugestiile lui Bernanke a fost aceea ca bancile ipotecare, impreuna cu celelalte companii financiare de pe piata sa reduca valoarea creditelor acordate (principalul) astfel incat presiunea asupra platitorilor sa fie mai mica. "Reducerea principalului ar putea fi o masura mai eficienta pentru a evita neplata ratelor si a executarilor silite", a afirmat Bernanke.
Potrivit analistilor, Bernanke s-a adresat reprezentantilor din domeniul bancar, mentionand ca este in interesul lor sa rezolve problemele ipotecare mai repede si sa isi reduca pierderile.
Ca reactie la declaratiile lui Bernanke, dolarul a continuat sa se deprecieze fata de moneda europeana si fata de yenul japonez. Bursele americane au inregistrat si ele pierderi.
Viitorul economiei americane pare sumbru. Numarul mare al caselor care reintra in posesia bancilor ar putea agrava criza imobiliara, impingand intreaga economie spre recesiune, a continuat Bernanke.
"Masurile luate pentru reducerea executarilor silite, ce pot fi prevenite, ar putea ajuta nu numai persoanele care s-au imprumutat, ci si comunitatile din care fac parte si economia in sens larg", a spus Bernanke.
Fed a redus rata dobanzii de referinta cu 2,25% din toamna trecuta si pana in prezent, aceasta atingand nivelul 3%.
La sedinta din 30 ianuarie 2008, Fed a redus dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale, la 3%. Decizia a survenit la numai opt zile dupa ce institutia a scazut dobanda cu 0,75%, la 3,5%, o masura de urgenta pentru sprijinirea economiei.
Autoritatile americane se confrunta atat cu incetinirea avansului economic, cat si cu majorarea inflatiei. Astfel, cresterea economica in SUA s-a plasat la 0,6% in ultimul trimestrul din 2007, in timp ce inflatia a urcat, anul trecut, la 4,1%, cel mai mare avans anual al preturilor de consum din 1990.
Analistii se asteapta la o noua reducere a ratei dobanzii cu inca jumatate de punct procentual, pana la 2,5% in sedinta de saptamana viitoare. Executarile silite din partea bancilor au inregistrat o crestere de peste 50% anul trecut, comparativ cu valoarea din 2006, numarul acestora ridicandu-se la aproximativ 1,5 milioane.
Scaderea preturilor de pe pietele imobiliare cu 15% ii afecteaza pe americani pentru ca, daca si-ar vinde casa acum, ar obtine un pret sub cel la care au cumparat-o.
Peste 40% din creditele ipotecare subprime vor inregistra in acest an o majorare a dobanzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO