Business Internaţional

Bernard Madoff a pierdut si banii propriilor fii

16.12.2008, 17:14 311

Bernard Madoff, consilier de investitii pe Wall Street de peste o jumatate de secol, este creierul din spatele celei mai mari fraude din istorie, operata prin intermediul ramurii de investitii a Bernard L. Madoff Investment Securities in cadrul careia este principalul actionar, scrie presa straina.

Un judecator federal a ordonat ca operatiunile din Statele Unite ale Bernard L. Madoff Investment Securities sa fie lichidate, dupa ce noi detalii referitoare la discrepantele de tranzactionare au iesit la suprafata si au oferit indicii despre cum un broker din New York a putut sa puna la punct o schema Ponzi gigant si sa scape de ochii vigilenti ai autoritatilor.
Investigatorii se concentreaza de asemenea pe modul in care Madoff a putut obtine banii pentru a rula aceasta piramida financiara si cerceteaza care este rolul ce i-a fost distribuit sotiei acestuia in acest film, potrivit unor surse apropiate.
Acestia nu au putut gasi insa pana in prezent indicii care sa incrimineze membrii familiei lui Bernard Madoff. Fiii lui Madoff, Andrew si Mark, si fratele acestuia, Peter, au ocupat toti pozitii de conducere in firma acestuia, Bernard L. Madoff Investment Securities.
Amploarea acestei fraude ridica o serie de semne de intrebare cu privire la modul in care o persoana a putut sa obtina materialele necesare pentru a construi o schema Ponzi la o asemenea scara. In pofida a tot ce se vehiculeaza, Madoff, in varsta de 70 de ani, a insistat ca familia sa nu a fost implicata in operatiunile frauduloase pe care el le conducea. Potrivit unei declaratii de saptamana trecuta el a declarat ca "isi asuma intreaga vina". Pana in prezent autoritatile nu au putut descoperi dovezi care sa contrazica aceste afirmatii, potrivit persoanei careia i-a fost incredintat cazul.
Angajatii companiei au declarat ca fiii si fratele lui Madoff au parut socati in momentul cand, la sfarsitul saptamanii trecute, acesta a dezvaluit ceea ce se afla in spatele operatiunilor sale investitionale pentru ca ulterior sa fie arestat. Unul dintre fiii acestuia avea sume importante investite in conturile pe care Madoff le administra, potrivit investigatorilor.
Judecatorul insarcinat cu acest caz a numit un administrator de faliment care sa preia controlul asupra activelor ce au mai ramas in cadrul firmei, la cererea Securities Investor Protection Corp (SIPC), o institutie non-profit creata de Congresul Statelor Unite. SIPC va incerca sa returneze clientilor companiei lui Madoff cat de mult este posibil pentru a acoperi pierderile pe care acestia le-au suferit din cele peste 17 mld. dolari (12,6 mld. euro) capital financiar pe care compania l-a raportat la inceputul acestui an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO