Business Internaţional

Bisericile catolice cauta castigurile pe bursa, cu piosenie

30.05.2005, 20:56 18

Bisericile si universitatile catolice sunt tinta unui nou val de produse alternative pentru investitiile in fondurile de hedging, relateaza The Wall Street Journal Europe.

Institutiile romano-catolice au evitat pentru o perioada indelungata implicarea in acest tip de investitii financiare, deoarece nu stiau daca acest gen de investitii sunt in concordanta cu principiile Bisericii Catolice.

American International Group si Highland Associates, o firma din Cincinnati care ofera consultanta spitalelor non-profit, au lansat de curand Good Steward Fund pentru a introduce institutiile catolice in domeniul fondurilor de hedging. Mellon Financial a creat un fond asemanator, dar asteapta aparitia unui investitor important. Multimiliardara familie Blass a lansat un fond orientat catre institutiile catolice, cu un ajutor in valoare de 45 milioane de dolari (35,8 milioane de euro) din partea unui cunoscut minister al finantelor.

Christian Brothers Investment Service, care administreaza 4 milioane de dolari (3,18 mil. $) pentru circa 1.000 de institutii catolice din lumea intreaga, strange bani pentru un fond "neutru fata de piata", care se va aventura pentru prima oara in operatiunile pe termen scurt, sau va paria pe caderea bursei.

"In oceanul fondurilor de hedging, acesta este o zona care va avea o evolutie spectaculoasa", a declarat Douglas Wheat, director de dezvoltare a afacerilor la SRI World Group, o firma de cercetare a tendintelor in investitiile cu responsabilitate sociala.

Cu miliarde de dolari pe care ai putea sa-i investesti si un set strict de principii organizationale pe care trebuie sa le urmezi, institutiile catolice reprezinta un obiectiv atragator. La sfarsitul anului 2003, preotii catolici din SUA au elaborat un set complet de reguli prin care membrii trebuie sa depaseasca indicii pietei, fara a incalca practicile catolice.

"Fiecare dioceza incepe cu intrebarea: Cum investim acum cand episcopul a emis acest set de reguli?" spune Philip Maisano, directorul executiv al Mellon EACM Advisors.

In istorie, tranzactiile fondurilor speculative erau secrete, acestea prezentand proprietatile doar la cererea oficiala a autoritatilor sau investitorilor. Dar acum, sub presiunea regulilor si a clientilor, unele chiar permit analizarea registrelor contabile.

"Am putut sa mergem la managerii fondurilor speculative si sa cerem transparenta zilnica", a spus Win J. Neuger, directorul AIG Investment Group, o divizie care manageriaza sume importante de bani si supravegheaza circa 6,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde de euro) pentru AIG si clientii sai externi. "Noi facem regulile. Aceasta situatie este complet noua pentru fondurile de hedging."

O parte dintre posibilii clienti ai acestui tip de investitii s-au speriat cand au vazut rezultatele slabe ale fondurilor de hedging, dar si cand au aflat de scandalul legat de practicile ilegale in care este implicata compania AIG. Cu toate acestea, fondul a strans aproape 300 de milioane de dolari (238,6 milioane de euro), in principal din spitalele catolice, precum Catolic Healthcare West, catholic Haelthcare East si Catholic Healthcare Systems. Si previzioneaza sa stranga aproape 600 de milioane de dolari (477 milioane de euro), anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO