Business Internaţional

Bloggeri chinezi s-au plâns secretarul de Stat al SUA că firmele americane susţin cenzura de la Beijing

Bloggeri chinezi s-au plâns secretarul de Stat al SUA...

Autor: Anca Dumitrescu

16.02.2014, 15:42 126

Solicitările au fost făcute de patru bloggeri cu care Kerry s-a întâlnit la ambasada americană din Beijing, înainte de încheierea unei vizite de o zi şi jumătate în China şi plecarea sa la Jakarta, a treia şi ultima etapă a unei vizite în Asia.

China a semnalat că dizidenţii online sunt o ameninţare la adresa autorităţii Partidului Comunist, pe fondul încetinirii creşterii economice.

La plenarea Partidului Comunist din noiembrie anul trecut, guvernul preşedintelui Xi Jinping a anunţat măsuri de limitare a libertăţii Internetului, inclusiv a răspândirii de critici online la adresa reprezentanţilor partidului, şi crearea unui nou organism de securitate pentru combaterea ameninţărilor interne.

"După plenară libertatea Internetului a regresat", a spus Wang Keqin, blogger cunoscut pentru expunerea corupţiei în industria taxiurilor şi a riscurilor implicate de poluare asupra sănătăţii.

Companiile americane ajută guvernul chinez să blocheze accesul la Internet şi Twitter, a arătat un alt blogger, Zhang Jialong. Blogul său este publicat de Tencent Finance, divizie a celei mai mari companii chineze de media socială.

Kerry a spus că este prima oară când aude plângeri potrivit cărora companiile americane ajută guvernul chinez să controleze accesul la Internet, adăugând că va analiza problema.

Oficialul american a mai arătat că a cerut liderilor chinezi să sprijine libertatea Internetului şi că a ridicat problema libertăţii presei.

"Economia chineză va fi mai puternică cu o libertate mai mare a Internetului", a spus Kerry.

După o serie de întâlniri cu lideri chinezi, respectiv cu preşedintele Xi, ministrul de Externe Wang Yi, consilierul de stat Yang Jiechi şi premierul Li Keqiang, Kerry a declarat sâmbătă că a avut "o discuţie francă despre drepturile omului, rolul respectării legii şi libera circulaţie a informaţiilor într-o societate civilă puternică".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24