Business Internaţional

Bonusurile bancherilor londonezi, mai mici cu 15%

24.09.2007, 21:09 15

Bonusurile bancherilor londonezi ar putea scadea cu mai bine de 15% in acest an din cauza costurilor mari de creditare care au paralizat preluarile si fuziunile, scrie Bloomberg.
Valoarea totala a bonusurilor ar putea scadea de la nivelul record inregistrat anul trecut de 8,8 miliarde de lire (12,6 miliarde de euro) pana la 7,5 miliarde de lire (10,7 miliarde de euro), este de parere analistul financiar Jonathan Said de la Centrul pentru Cercetare Economica si de Afaceri (CCEA).
Declinul castigurilor bancherilor ar putea sa se agraveze daca numarul preluarilor si fuziunilor continua sa scada, a adaugat Said. O scadere si mai mare a platilor ar putea afecta serios piata imobiliara de lux din Londra, unde preturile au crescut extrem de mult in ultimul an.
Anul trecut bonusurile pentru cei aproape un milion de angajati din sectorul serviciilor financiare din Londra au inregistrat o crestere de aproximativ 45% ca urmare a numarului record al fuziunilor si achizitiilor la nivel european. Numarul acestora s-a redus de la inceputul semestrului doi ca urmare a cresterii costurilor de creditare si a instabilitatii pietelor bursiere.
In Statele Unite, bonusurile bancherilor de investitii ar putea scadea cu aproape 5% fata de nivelul inregistrat anul trecut, se arata intr-un studiu al Options Group, companie care a monitorizat activitatea de pe Wall Street de mai bine de douazeci de ani.
Costurile pentru imprumuturile interbancare au inregistrat cea mai mare crestere din iunie pana in prezent, mai ales dupa ce banca Northern Rock a fost fortata sa contracteze un credit de urgenta de la Banca Angliei, acest lucru ridicand temeri ca si alti creditori ipotecari ar putea apela la fonduri de urgenta.
In luna august au fost anuntate preluari de companii in valoare de peste 192 de miliarde de dolari (138 de miliarde de euro), cel mai mic nivel din iulie 2005 incoace. Este de asteptat ca si cele mai mari companii financiare din Statele Unite sa inregistreze o scadere a profitului in cel de-al treilea trimestru ca urmare a scaderii numarului de preluari.
Bancile Goldman Sachs, Morgan Stanley, Lehman Brothers si Bear Stearns sunt printre cei mai mari angajatori prezenti pe piata financiara din Londra.
Pana in prezent, bonusurile bancherilor au alimentat boom-ul imobiliar din Londra, in special in cartierele rezidentiale de lux.
Preturile caselor din Kensington sau Chelsea, cartiere preferate de catre bancherii britanici, jucatorii de fotbal sau actori precum Elizabeth Hurley, au crescut cu aproximativ 60% in ultimul an, pretul mediu al unei locuintte in aceste zone atingand nivelul de 1 milion de lire sterline (2 milioane de dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO