Business Internaţional

Boom-ul imobiliar din SUA îi îngrijorează pe bancheri: oare s-a construit prea mult?

Boom-ul imobiliar din SUA îi îngrijorează pe bancheri:...

Autor: Catalina Apostoiu

13.04.2017, 00:04 1159
Autorităţile americane se declară îngrijorate de expunerea băncilor la piaţa construcţiilor aflată în plină efervescenţă, scrie Wall Street Journal.

Mai mult de un milion de apartamente noi au apărut în SUA ca parte a avântului postcriză al secto­rului construcţiilor.

Acum, bancherii care au finanţat acest boom se întreabă îngrijoraţi: au construit oare dezvoltatorii prea mult?

În acest context, oficialii băncii centrale americane au cerut băncilor să determine cum s-ar descurca cu o eventuală scădere cu 35% a preţurilor proprietăţilor comerciale şi cu prăbuşirea valorilor apartamentelor construite pentru închiriere. Deşi astfel de simulări fac parte din testele anuale de stress ale Fed, instituţia a decis să se concentreze mai mult pe astfel de riscuri, reflectând temerile în creştere privitoare la bulele care se formează pe anumite segmente ale pieţei imobiliare americane.

La aproape un deceniu de la criza financiară, când preţurile pro­prietăţilor comerciale au scăzut cu până la 40%, chiar mai mult decât cele ale proprietăţilor rezidenţiale, atât bancherii, cât şi autorităţile sunt din nou îngrijorate cu privire la sector.

„Rana crizei s-a vindecat, iar noi, ca industrie, ne gândim că până la urmă aceasta nu este o categorie de active atât de rea, uitând prea repede ce s-a întâmplat“, spune Mary Ann Scully, CEO al Howard Bank din Maryland.

Şi factorii demografici alimentează acest boom. De exemplu, milenialii tind mai degrabă să stea cu chirie în centrul oraşelor decât să cumpere locuinţe în suburbii.

Până la sfârşitul anului trecut, băncile americane acordaseră credite pentru proprietăţi comerciale de 2.000 miliarde de dolari, potrivit datelor CoStar. Deşi ritmul creditării a încetinit în ultimele luni, bilanţurile sunt totuşI cu peste o treime mai mari decât în urmă cu doar patru ani.

Finanţarea acordată de bănci a ajutat dezvoltatorii să construiască aproximativ 1,5 milioane de apartamente din 2011, potrivit Axiometrics. Anul trecut au fost livrate pe piaţă mai multe unităţi ca proporţie din piaţa totală decât în oricare an din 2000, potrivit Deutsche Asset Management.

Drept rezultat, sistemul bancar este acum mai vulnerabil în faţa unui posibil şoc.

Proprietăţile comerciale au mai cauzat probleme mari băncilor în trecut. Un studiu al Federal Deposit Insurance Corporation realizat pe o perioadă de 26 de ani relevă faptul că băncile specializate pe acest sector au ìşanseî mai mari să se prăbuşească decât băncile obişnuite.

Nu toată lumea se declară îngrijorată. Michael Bull, CEO al brokerului Bull Realty, spune că autorităţile sunt mai îngrijorate decât ar trebui şi că ar putea declanşa un declin prin încetinirea creditării.

Deocamdată, sunt puţine semne de probleme financiare în rândul dezvoltatorilor. Costurile de finanţare sunt încă scăzute, iar economia duduie. Totuşi, unii avertizează că piaţa îşi poate inversa direcţia rapid şi că există unele semne îngrijorătoare.

Preşurile proprietăţile comerciale au înregistrat mai mult de o dublare de la un minim din 2009, apropiindu-se de maxime record, potrivit Green Street Advisors. În acelaşi timp, veniturile din chirii ale dezvoltatorilor nu ţin pasul.

Preţurile proprietăţilor comerciale au stagnat recent şi au scăzut uşor, cu 0,5%, luna trecută. Deşi există în continuare un deficit de locuinţe în marile oraşe, proprietary care deţin construcţii mai scumpe au început să ofere concesii. Ratele de neocupare, în special pentru apartamentele mai mari de lux, sunt în creştere.

Atenţia sporită acordată de autorităţi sectorului a determinat deja unele bănci să-şi restrângă creditarea. Băncile sunt aşteptate să rămână vigilente.

Autorităţile au dreptate să fie îngrijorate, spune Chandler Howard de la Liberty Bank. ìanalizând toţi factorii, gradul ridicat de concentrare, pieţe în creştere semnificativă, un nivel destul de scăzut al cashului investit de dezvoltatori, cred că temerile sunt îndreptăţite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO