Business Internaţional

Branza care valorează 190 de milioane de euro şi este ţinută în seifurile băncilor din Italia - VIDEO

Branza care valorează 190 de milioane de euro şi este...

Autor: Cătălina Butan

21.08.2013, 12:26 12239

Din exterior, banca italienească Credem Bank pare o instituţie obişnuită unde oamenii îşi păstrează economiile sau obiectele de valoare, scrie CNN.

Într-adevăr, în spatele seifurilor se află blocuri “de aur”. Acestea nu sunt însă făcute din metalul preţios, ci din parmezan vechi de zeci de ani (specialitate italienească de caşcaval – n.red).

Banca depozitează 430.000 de roţi de caşcaval, ordonate pe 20 de rafturi, rând după rând care valorează până la 190 milioane de euro. 

Roţile sunt depozitate la Credem Bank în urma împrumuturilor garantate cu caşcaval, un tip de operaţiune bancară care datează încă din era Medici.

Cu alte cuvinte, banca ia caşcavalul de la producătorii locali drept garanţie pentru împrumuturi iefitine. Se percepe o dobândă care variază între 3 şi 5%, în funcţie de calitatea caşcavalului şi o taxă prin care se asigură ca parmezanul nu se strică în timp şi ajunge la maturitate la temperatura şi umiditatea din seifuri.

Acest mecanism permite ca timp de doi ani, timp în care caşcavul ajunge la maturitate în seifurile băncii, oamenii să aibă acces la împrumuturi. Astfel producătorii pot să-şi plătească la timp furnizorii şi angajaţii. În caz de neplată a unui credit, banca îşi recuperează banii vânzând din brânzeturile pe care le are în depozitele sale. Nu este de mirare astfel că banca are grijă de roţile de caşcaval ca şi când ar fi de aur. Ei le spală, le curăţă iar la anumite perioade de timp gustă din diferite sortimente.

Pentru mulţi producători locali de brânzeturi, aceste împrumuturi sunt singura soluţie pentru continuarea afacerilor, de cele mai multe ori moştenite din generaţii în generaţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO