Business Internaţional

Brazilia a ajuns un mare exportator de biocombustibili, profitand de forta de munca ieftina

05.10.2007, 19:21 46

Manuel Rodrigues da Silva este unul din muncitorii care taie trestie de zahar pe un camp imens din sud-estul Braziliei. La un moment dat, acesta ameteste si trebuie sa se opreasca. Nu este prima data cand i se intampla acest lucru. Are dureri de cap si in tot corpul de o saptamana si a fost deja spitalizat o data. Silva, in varsta de 45 de ani, a inceput sa taie trestie de zahar in acest an si spune ca nu se poate opri din lucru. Banii pe care-i primeste si slujba sa depind de cat de multa trestie poate taia pe zi.

Trestia taiata merge catre o fabrica de etanol detinuta de Cosan SA Industria & Comercio, cel mai mare exportator brazilian de etanol, despre care politicienii din intreaga lume spun ca reprezinta o alternativa curata, regenerabila, a benzinei, scrie Bloomberg.
Pe la jumatatea programului de lucru de 10 ore, Silva se prabuseste. Se adaposteste sub un autobuz, unde tremura cuprins de febra. Exact in acest loc il gaseste Mario Antonio Gomes, procuror de stat din San Paolo, in momentul in care inspecteaza plantatia.
Gomes ii cere lui Elton Rodrigo Franco, sofer pe plantatie, sa-l duca pe Silva la un spital din Capivari, aflat la o distanta de 80 de km. Bolnavul suporta cu greu calatoria de o ora in singurul vehicul disponibil, un pickup Ford Pampa.
Un medic al spitalului din Capivari stabileste diagnosticul: Silva sufera de o boala a plamanilor care-i afecteaza adesea pe taietorii de trestie, conform raportului inspectorului. Silva ar putea muri daca va continua sa lucreze in acest domeniu, se mai arata in raport.
"Nu stiu daca mai pot continua mult timp, dar vreau sa incerc", spune Silva intins pe o targa. "Nu ma pot intoarce acasa fara bani."
Silva este unul dintre cei 500.000 de muncitori care muncesc din martie pana in noiembrie aplecati sub soarele tropical, recoltand trestie utilizata in productia de etanol din Brazilia. Tara din America Latina este cel mai mare exportator de etanol din lume.
Productia braziliana de etanol va creste cu 22% in 2007 fata de anul trecut, pana la un nivel record de 5,6 miliarde de galoni (21,3 miliarde de litri), estimeaza Ministerul Agriculturii.
Brazilia va exporta cel putin 818 milioane de galoni de etanol in Japonia, Olanda si Statele Unite in acest an, conform Uniao da Industria de Cana-de-Acucar sau Unica, cea mai mare asociatie din sectorul productiei de etanol din Brazilia.
Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, fost lider de sindicat ales pentru un al doilea mandat de patru ani in octombrie 2006, promoveaza acest sector ca mijloc de creare de locuri de munca, de reducere a poluarii si a dependentei de carburantii fosili.
Sectorul genereaza cel putin 300.000 de locuri de munca numai in San Paolo, platile fiind de doua ori mai mari decat cele oferite in cazul altor activitati rurale in care sunt implicati muncitori slab calificati, spune fostul ministru al agriculturii, Roberto Rodrigues. Etanolul nu este avantajos numai pentru Brazilia, ci pentru intreaga lume, sustine acesta.
"Cand ne gandim la etanol, ne gandim la ajutorarea celor saraci, la a ajuta tari ca a noastra sa iasa din saracie", a declarat Lula in cadrul unui seminar organizat la sediul regional din Santiago al Food and Agriculture Organization din cadrul Natiunilor Unite.
"Ne gandim la necesitatea reducerii poluarii in intreaga lume, la necesitatea crearii de noi locuri de munca, la scumpirea petrolului", spune Lula. "Am transformat etanolul intr-un element cheie al sistemului energetic al Braziliei."
In spatele discursurilor se afla o realitate mai dura pentru taietorii de trestie din Brazilia. Majoritatea isi parasesc familiile in cautarea unui loc de munca in care sunt platiti cu aproximativ 1,35 dolari pe ora. Cat castiga acestia depinde de cat de multa trestie reusesc sa taie.
Companiile isi pacalesc adesea angajatii din punct de vedere al volumului de trestie taiata, indica un studiu guvernamental publicat la inceputul acestui an. Munca depusa este foarte dura si periculoasa.
In perioada 2002-2005, ultimii ani pentru care exista date statistice complete, au murit 312 muncitori din acest domeniu, iar 82.995 au suferit accidente pe plantatii si in fabricile de etanol, conform Social Security Administration din Brazilia.
Procurorii studiaza cazurile a 21 de persoane care au murit din 2004 in timp ce recoltau trestie de zahar. Majoritatea aveau varste cuprinse intre 25 si 35 de ani. "Exista dovezi clare ca muncitorii mor din cauza extenuarii", spune Gomes.
Inspectorii ancheteaza o industrie cu un ritm foarte alert de crestere, crestere alimentata de cererea de peste hotare si de sectorul brazilian al productiei de automobile cu consum redus de carburanti. Productia in principala regiune producatoare de etanol a Braziliei din jurul San Paolo va creste pana la 4,9 miliarde de galoni in acest an, de la 3 miliarde de galoni in 2002, inainte ca Lula sa devina presedinte.
Angajatorii se asteapta ca muncitorii sa taie 12 tone de trestie pe zi, fata de 6 tone cu 30 de ani in urma, conform lui Joao Amancio, un doctor care lucreaza pentru ministerul brazilian al muncii. "Aceasta crestere a volumului de munca a condus la o rata mai mare de producere a accidentelor si deceselor", spune acesta.
Numarul accidentelor la locul de munca a crescut pana la 23.787 in 2005 de la 16.877 in 2002, conform unor rapoarte guvernamentale. Muncitorii de pe plantatiile de trestie de zahar sufera de aproximativ opt ori mai multe accidente decat muncitorii din industriile citricelor si cerealelor din Brazilia, conform statisticilor.
COO-ul Cosan, Luis Carlos Veguin, spune ca firma sa ancheteaza accidentele si renunta la furnizorii de trestie care nu-si rezolva problemele legate de siguranta locului de munca. Dupa ce Silva s-a prabusit, Cosan a cerut furnizorului ca toti muncitorii sai sa fie examinati de catre un doctor si ca transportul de urgenta sa fie imbunatatit, spune acesta.
Pe un camp de langa Piracicaba, Rosal Souza dos Santos munceste fara oprire intr-o dimineata de mai. "Ne oprim numai pentru masa de pranz si chiar si atunci trebuie sa mancam repede", spune dos Santos. "Trebuie sa producem pentru a ne pastra locul de munca."
Cea mai mare piata de export pentru etanolul brazilian este cea a Statelor Unite. Anul trecut, acestea au importat 433,7 milioane de galoane de etanol din Brazilia, de patru ori mai mult decat in 2004, conform Renewable Fuels Association din Statele Unite.
Printre companiile importatoare se numara divizia americana a BP Plc, Chevron Corp., divizia americana a Citgo Petroleum Corp., ConocoPhilips, Northville Corp., divizia americana a Royal Dutch Shell Plc, si Valero Energy Corp., conform datelor Departamentul american al Energiei.
"Brazilia va fi un jucator cheie pe piata de etanol pentru mult timp", spune Philip New, ce conduce divizia de biocarburanti a BP.
Fabio Caldas, purtator de cuvant al Shell, spune: "Compania incearca sa se asigure ca orice caz de incalcare a drepturilor omului este rezolvat si-si monitorizeaza indeaproape furnizorii in legatura cu angajamentul acestora de a imbunatati conditiile de munca". Celelalte companii nu au dorit sa comenteze.
In cadrul unei intruniri din martie, presedintele american George W. Bush si Lula au semnat un acord de promovare a utilizarii etanolului.
"Eu, asemeni presedintelui Lula, sunt foarte optimist in ceea ce priveste potentialul etanolului", a declarat Bush. Acesta a spus celor prezenti ca doreste o majorare a consumului anual de etanol in Statele Unite pana la 35 de miliarde de galoane pana in 2017 de la 5 miliarde de galoane in acest an.
Cel mai mare obstacol in eforturile Braziliei de a deveni un furnizor important este reprezentat de tariful de 54 de centi pe galon pe care Statele Unite il impun asupra etanolului brazilian. Acesta a fost impus in 1980 in scopul protejarii producatorilor americani de etanol pe baza de porumb in fata competitorilor din Brazilia, care pot produce carburantul la jumatate din pret.
Presedintele american nu este singurul promotor al etanolului. Fratele sau, Jeb, a pus bazele Interamerican Ethanol Commission din Miami impreuna cu Rodrigues, fostul ministru al agriculturii. In aprilie 2006, acesta i-a trimis presedintelui un raport de noua pagini, indemnandu-l pe acesta sa dubleze consumul de etanol in Statele Unite pana in 2015 in scopul reducerii dependentei de petrolul din Orientul Mijlociu si Venezuela.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO