Business Internaţional

BREAKING | Panică la nivel mondial după ce Phenianul a detonat o bombă nucleară „cu o putere distructivă imensă”. Coreea de Nord a fost ZGUDUITĂ de seisme de peste 6,3 grade după explozie

BREAKING | Panică la nivel mondial după ce Phenianul a...

Autor: Marian Avram, Mediafax

03.09.2017, 08:34 7072

Explozia s-ar fi produs în regiunea în care Phenianul a mai efectuat anterior teste nucleare, iar autorităţile coreene au precizat că seismul a fost provocat de o explozie nucleară.

Datele emise de către Institutul american de geofizică (USGS) scot în evidenţă că seismul cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter produs, duminică, în Coreea de Nord a fost provocat de explozie ce s-a produs în apropierea centrului nuclear Punggey-ri.

Cu câteva ore mai devreme, Kim Jong-un a inspectat o bombă cu hidrogen, despre care se spune că poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală.

”Toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în ţară, iar dispozitivul este o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile şi cu tehnologia noastră”, a liderul nord-coreean, citat de KCNA.

Criza din Peninsula Coreea s-a intensificat în luna iulie, Coreea de Nord efectuând două teste ale rachetei balistice intercontinentale Hwasong-14, despre care se presupune că are capacitatea să atingă teritoriul Statelor Unite. De atunci, retorica dintre Washington şi Phenian s-a amplificat, fiind lansate ameninţări reciproce.


Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter a fost detectat în Coreea de Nord, intensificând temerile că regimul de la Phenian a desfăşurat un nou test nuclear, informeazăă BBC News.

Seismologii americani au precizat că sesimul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri.

Ca reacţie, în Coreea de Sud a fost convocat o întrunire a Consiliului de Securitate Naţională. Oficialii sud-coreeni au afirmat că mişcarea telurică a avut loc în regiunea Kilju, unde se situează situl nuclear Punggye-ri.

Administraţia de Cutremure din China are suspiciuni că seismul s-a produs din cauza unei explozii suspecte.

Mişcarea seismică s-a produs la doar câteva ore după ce Kim Jong-un a fost fotografiat alături inspectând o bombă cu hydrogen, despre care agenţia de presă nord-coreeană KCNA a precizat că poate fi încărcată pe o rachetă balistică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO