Business Internaţional

Brexitul ar putea costa Marea Britanie până la 20 de miliarde de euro

Brexitul ar putea costa Marea Britanie până la 20 de...

Autor: Ştefan Stan

13.10.2016, 16:30 172

Peste 300 de miliarde de euro de obligaţii de plată vor trebui puse la punct între UK şi UE înainte de "divorţ". Este vorba despre obligaţii fiscale care se întind pe decenii de apartenenţă la spaţiul comunitar, de la contracte multianuale până la fonduri pentru infrastructură şi proiecte asumate de Marea Britanie, pe care Bruxelles-ul va insista ca UK să le onoreze.

Mărimea sumelor vehiculate, pe care unii oficiali din cele 27 de state europene încă le consideră prea mici, sunt premisele unei tranziţii extrem de dificile după Brexit la noi acorduri comerciale.

Suma de 20 de miliarde de euro pe care Marea Britanie încă trebuie să o plătească în urma unor contracte multi-anuale, precum şi plăţi de pensii de 63,8 miliarde de euro şi obligaţii contractuale restante de 32 de miliarde de dolari duc costul Brexitului la sume astronomice.

Lira sterlină a atins miercuri un nou nivel record, în condiţiile în care posibilitatea unui Brexit dur a erodat încrederea investitorilor şi perspectivele unor negocieri cu restul Uniunii Europene.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO