Business Internaţional

Britanicii au måncat mai putina pizza de la Whitbread

15.06.2005, 18:09 6

Whitbread, operatorul restaurantelor Pizza Hut si TGI Friday''s din Marea Britanie, a inregistrat in primul trimestru vånzari sub asteptari, din cauza slabirii economiei, care i-a indemnat pe consumatori sa reduca cheltuielile, arata Bloomberg.

Vånzarile in restaurantele deschise in urma cu un an au crescut cu 1,5 procente in primele 13 saptamåni, a spus Chris Rogers, directorul financiar al companiei.

Whitbread, operatorul londonez, pierde clientii din restaurantele si din cluburile de fitness, dupa ce cresterea ratelor dobånzilor si declinul de pe piata imobiliara i-a determinat pe unii londonezi sa reduca cheltuielile. Companiile de retail au atins un record minim de vånzari in luna mai, conform unui raport prezentat de firma British Royal Consortium din Londra.

Dezvoltarea economica din Marea Britanie a scazut la 0,5 procente in primul trimestru, fiind cel mai mic nivel din ultimii doi ani.

VÃ¥nzarile de locuinte au atins in primele trei luni cel mai redus nivel din ultimii 12 ani.

Vånzarile la pub-urile Whitbread deschise acum un an sau mai mult au scazut cu mai mult de 1% in primele 13 saptamåni, in timp ce veniturile restaurantelor din centru s-au redus cu 0,1 procente. Vånzarile lantului de cluburi de fitness David Lloyd au crescut cu 0,1 procente.

Fondurile de investitii Apax Parteners Worldwide si CVC Capital Parteners ar putea lansa o oferta de 3,5 miliarde de lire sterline (5,23 miliarde de euro) pentru preluarea Whitbread.

Daca vor reusi sa preia compania se speculeaza ca acestia vor incerca sa vånda cluburile de fitness care apartin companiei David Lloyd catre firma Duke Street Capital, iar afacerea cu pub-uri catre compania, Green King. Whitbread nu va lua nici o decizie påna in septembrie, atunci cånd Anthony Habgood va deveni presedinte. John Banham, actualul presedinte, se va retrage.

Alan Parker, directorul general, a luat decizia de a renunta la afacerile neprofitabile ale Whitbread precum hotelurile de patru stele pentru a se concentra asupra unor operatiuni mai rentabile, cum ar fi Premier Travel Inn, un lant de hoteluri din clasa economica. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO