Business Internaţional

British Petroleum da inapoi actionarilor 54 mld. euro

10.02.2006, 20:42 17

British Petroleum (BP), gigantul de pe piata petroliera, a anuntat ca va plati dividende catre actionari si va rascumpara actiuni in valoare de 54 mld. euro in urmatorii 3 ani, informeaza Financial Times.

In functie de oscilatiile pretului petrolului, detinatorii de titluri la primele cinci mari companii petroliere din lume ar putea incasa pana la 208 mld. euro sub forma de dividende si din rascumparari de actiuni, conform datelor furnizate de banca de investitii UBS.

In 2005, ExxonMobil si Chevron, principalii jucatori pe piata americana pe de o parte, si BP, Royal Dutch Shell si Total, perechea europeana, au recompensat actionarii cu peste 76 mld. dolari (63 mld. euro) si au investit alte 50 mld. dolari (42 mld. euro) pentru gasirea de noi zacaminte si in echipamente.

"Valoarea mare a pachetelor rascumparate si procentul relativ mic reinvestit in industrie indica faptul ca aceste companii petroliere nu au alte oportunitati de investitie a profiturilor obtinute", este de parere Neil McMahon, analist la Sanford Bernstein.

"Problema in esenta nu o constituie pasul inapoi pe care-l fac companiile petroliere in ceea ce priveste investitiile, ci faptul ca acestea nu gasesc oportunitati de investire, ca efect al conflictului din Orientul Mijlociu si al relatiilor nu tocmai bune cu partenerii rusi", crede McMahon.

Thierry Desmarest, presedintele Total - Franta, a avertizat ca productia mondiala de petrol nu va putea tine pasul cu cererea in crestere de la an la an, daca tarile Orientului Mijlociu blocheaza investitiile straine in aceasta zona.

"Probabil singurul loc ramas de explorat il constituie campurile petroliere din Rusia si zona arctica", a declarat David Bamford, conducator al programului de explorare intre 1999 si 2003 la British Petroleum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO