Business Internaţional

Bruxelles-ul avertizează băncile să nu se înfrupte din obligaţiunile Rusiei

Bruxelles-ul avertizează băncile să nu se înfrupte...

Autor: CătăIina Apostoiu

16.03.2016, 00:00 708
Autorităţile de la Bruxelles îndeamnă băncile europene să nu se implice în prima emisiune de obligaţiuni suverane pe care Rusia o va lansa de la impunerea sancţiunilor occidentale împotriva sa, generând astfel noi îndoieli privitoare la viabilitatea ofertei respective, scrie Financial Times.  Deşi sancţiunile UE nu interzic în mod explicit achiziţii de datorii guvernamentale ruse, oficialii UE, asemeni celor de la Washington, se tem că banii obţinuţi de pe urma ofertei ar putea fi folosiţi în mod abuziv. Dacă avertismentul oficialilor UE va convinge băncile europene să evite vânzarea, Rusia ar putea fi obligată să-şi abandoneze prima mişcare de accesare a pieţelor de capital de la anexarea Crimeei în 2014, ceea ce ar echivala cu o lovitură financiară şi politică pentru Kremlin. În pofida avertismentelor, ministrul adjunct de finanţe al Rusiei, Serghei Storchak, a insistat luna trecută că suficiente bănci străine sunt interesate.

Moscova încearca de mult timp sa submineze regimul de sancţiuni al vestului prin acesarea pieţelor de capital, amplificând în acelaşi timp disensiunile dintre ţarile membre ale UE pe probleme de strategie. Totuşi, oficialii UE îşi menţin poziţia cu privire la sancţiunile impuse Rusiei. Iar, daca nu vor exista progrese rapide în ceea ce priveşte procesul de pace din Ucraina, UE este aşteptata sa-şi prelungeasca sancţiunile impuse Rusiei dincolo de luna iunie. Emisiunea de obligaţiuni a Rusiei, aşteptata a fi lansata sub forma unor euroobligaţiuni de 3 miliarde de dolari pe 10 ani, survine într-o perioada în care finanţele guvernului ţarii sunt puternic afectate de recesiune şi prabuşirea preţurilor petrolului. În avertismentele adresate bancilor, oficialii UE îndeamna aceste instituţii sa aiba în vedere riscurile ca obligaţiunile sa fie folosite pentru a se evita sancţiunile şi sa ia masuri de precauţie, inclusiv clauze ca fondurile obţinute în urma ofertei sa nu fie direcţionate catre entitaţi supuse sancţiunilor. O candidata evidenta pentru aceste fonduri este Vnesheconombank, banca de stat care s-ar putea confrunta cu o gaura de 1.000 miliarde de ruble dupa ce au existat probleme legate de creditele motivate politic pentru finanţarea construcţiei stadionului olimpic de la Sochi şi achiziţia de oţelarii din estul Ucrainei. “Este o încercare clara de a evita sancţiunile”, a declarat un bancher din Moscova. “Banii pentru VEB trebuie sa vina de undeva”.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO