Business Internaţional

Bursa din Varsovia, magnet pentru companiile mici

29.07.2008, 20:06 16

Oficialii Bursei din Varsovia estimeaza ca pana la sfarsitul anului numarul companiilor nou intrate pe piata de capital din Polonia va atinge un nivel record datorita faptului ca firmele mici inregistreaza in continuare o crestere a valorii actiunilor, in ciuda faptului ca indicii de referinta sunt in scadere pentru prima data in ultimii sase ani, scrie Bloomberg.
Pana la sfarsitul lui 2008 vor fi listate aproximativ 50 de companii noi pe principala piata a Bursei poloneze, iar numarul firmelor mici, evaluate la mai putin de 20 de milioane de zloti (9,8 milioane de dolari, 6,22 milioane de euro) si care se tranzactioneaza pe piata NewConnect, ar putea depasi pragul de 100, comparativ cu numai 24 in 2007, potrivit declaratiilor lui Ludwik Sobolewski, CEO al bursei poloneze.
In prima jumatate a lui 2008 au fost listate la Bursa din Varsovia 57 de noi companii, comparativ cu 105, cate au fost listate in tot anul trecut. Optimismul sefului bursei poloneze este opus sentimentului de pe pietele globale de actiuni, care inregistreaza o scadere destul de accentuata a numarului de listari, in acest an doar 380 de firme mari realizand oferte publice initiale, comparativ cu 2007, cand s-au inregistrat 854 de listari.
Indicele de referinta al Bursei din Varsovia, WIG20, a scazut cu aproximativ 24% de la inceputul anului, comparativ cu indicele MSCI Emerging Markets, un indicator foarte eficient al evolutiei pietelor emergente, care a pierdut 18%.
Ludwik Sobolewsky, in varsta de 42 de ani si care a devenit CEO in urma cu doar doi ani, a mai declarat ca "piata este suprasaturata" si ca "principalele subiecte care ar trebui sa ingrijoreze sunt de fapt cele care privesc evolutia financiara a pietelor internationale."
La nivel global situatia nu da semne de revenire, doar in acest an evaporandu-se peste 11.000 de miliarde de dolari de pe pietele mondiale de capital.
Pierderile au fost determinate, in mare masura, de criza de pe piata creditelor, care a generat pierderi de peste 460 de miliarde de dolari bancilor din toata lumea, si de temerile din ce in ce mai accentuate legate de faptul ca recesiunea economica ar putea sa reduca foarte mult profiturile companiilor in perioada urmatoare.
Cele 20 de companii listate la Bursa din Varsovia si care fac parte din indicele WIG20 se tranzactioneaza la un nivel de 9,6 ori castigurile estimate, comparativ cu o valoare de 12,7 ori mai mare decat castigurile in cazul indicelui MSCI pentru tarile in curs de dezvoltare.
Companiile care compun indicele Dow Jones Stoxx 600, care masoara evolutia de pe bursele din Europa Occidentala, se tranzactioneaza la o valoare de 11,1 ori castigurile estimate.
Evolutia pietei poloneze este destul de surprinzatoare si promite sa se indrepte intr-o directie buna, avand in vedere faptul ca valoarea indicelui WIG20 aproape ca s-a triplat din 2003 pana in prezent. Insa potrivit declaratiilor guvernului de la Varsovia, rata de crestere a PIB-ului Poloniei ar putea sa ajunga la 5,5% pana la sfarsitul anului, comparativ cu 6,6% cat s-a inregistrat in 2007, o cifra aproape tripla fata de rata de crestere a PIB-ului zonei euro estimata pentru 2008.
In primele luni ale anului, Polonia s-a situat pe locul secund dupa Marea Britanie in ceea ce priveste numarul ofertelor publice initiale.
Potrivit informatiilor provenite de la Bursa din Varsovia, institutia financiara se afla pe pozitia 17 in Europa ca importanta, avand o valoare de piata de aproximativ 187 de miliarde de dolari (119 miliarde de euro). In prezent pe aceasta bursa sunt listate 366 de companii, 25 dintre acestea fiind companii straine.
Bursa din Varsovia planuieste sa se extinda tot mai mult, in special in zonele din Europa de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO