Business Internaţional

Bursa londoneza s-a prabusit la minimul ultimilor sapte ani

12.03.2003, 00:00 17

La inceputul saptamanii pietele bursiere mondiale au intrat in alerta pe masura ce investitorii au inceput sa realizeze ca a inceput numaratoarea inversa pentru invazia americana in Irak. Bursele europene au atins valori minime nemaivazute de la mijlocul decadei 1990, iar randamentele obligatiunilor de stat au scazut la minimul ultimei jumatati de secol, deoarece investitorii s-au imbulzit sa finanteze acest tip de datorie, considerata mai putin riscanta.
Traderii din toata lumea au fost nelinistiti de initiativa Coreei de Nord de a testa o racheta in Marea Japoniei, care a mai atras o data atentia asupra iminentei razboiului cu Irakul.
Indicele bursier de referinta pentru piata londoneza, FTSE 100, a incheiat sedinta bursiera de luni in scadere cu 56 de puncte, pana la 3.436, valoarea minima inregistrata din iunie 1995. Aceasta a fost a cincea zi consecutiva incheiata in pierdere. Nivelul maxim, atins in decembrie 1999, de 6.930 puncte, pare acum de domeniul fantasticului. Marii perdanti la Londra au fost companiile de asigurari si bancile. Deprecierea pretului actiunilor din domeniul asigurarilor reprezinta deja o tendinta din ce in ce mai evidenta in contextul declinului general al preturilor.
La Frankfurt, indicele german Dax a scazut la 2.334 puncte, cea mai mica valoare din ultimii sapte ani, iar la Paris, CAC 40, indicatorul reprezentativ pentru piata bursiera franceza a scazut la 2.514 puncte, ajungand la un nou minim pe ultimii sase ani.
Inceputul saptamanii a marcat o evolutie descendenta pentru pietele bursiere din intreaga lume. Indicele reprezentativ pentru piata new-yorkeza, Dow Jones Industrial Average, a pierdut 171,85 puncte, ajungand la 7.568,18 puncte, in scadere cu 2,22%, in vreme ce indicele compozit Nasdaq pierdea 2% din valoarea sa, iar indicele bursier de referinta Standard & Poor's 500 a saczut cu 2,6%.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO