Business Internaţional

Bursele americane au avut cel mai slab inceput de an din ultimul secol

Bursele americane au avut cel mai slab inceput de an din ultimul secol

Click pentru imaginea marita

07.01.2008, 16:28 11

Bursele din Statele Unite si Europa au inceput anul cu cea mai slaba evoutie saptamanala din ultimele cinci luni, dupa ce anuntul privind incetinirea ritmului angajarii si al productivitatii de pe piata americana a intarit temerile privind intrarea in recesiune a celui mai important partener comercial al statelor din Uniunea Europeana, scrie Bloomberg.
In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 4,2%, pana la 12.800,18 puncte, in timp ce S&P 500 a pierdut 4,5%. Evolutia Dow Jones din primele trei zile ale anului este cea mai slaba din 1904 incoace, conform datelor compilate de Bloomberg.
Indicele german DAX a inregistrat saptamana trecuta o scadere de 3,2%, in aceeasi situatie aflandu-se si indicele francez CAC 40. Indicele britanic FTSE a coborat cu 2%, in timp ce Euro Stoxx 50, indice de referinta pentru zona euro, a inregistrat un declin de 3%.
Rata somajului din Statele Unite a ajuns in decembrie la 5%, cel mai inalt nivel din ultimii doi ani.
Rapoartele date publicitatii indica o crestere de 0,6% a ratei somajului in ultimele zece luni ale anului trecut, nivelul de 4,4%, inregistrat in martie, fiind cel mai coborat prag din cadrul perioadei de expansiune inceputa la finele lui 2001.
Actiunile producatorilor de automobile, printre care se numara Peugeot sau Daimler, au inregistrat cel mai semnificativ declin saptamanal din ultimii cinci ani, dupa ce vanzarile acestora pe piata americana au scazut pentru prima data in ultima jumatate de an, iar pretul petrolului a atins 100 de dolari pe baril.
Actiunile Peugeot, cel de-al doilea mare producator de automobile francez, au coborat cu 11%, un declin similar inregistrand si pretul actiunilor Daimler, al doilea producator mondial de automobile de lux.
In 2007, sectorul bancar global a avut serios de suferit de pe urma crizei sectorului american al creditelor subprime. Impactul crizei s-a resimtit si asupra celor mai importanti indici bursieri, acestia inregistrand performante modeste, scrie Les Echos.
Dintre burse, numai cea din Frankfurt
s-a evidentiat cu o crestere de 22,29%. La New York, indicele Dow Jones a avansat cu 7,24%, in timp ce indicele japonez Nikkei a pierdut mai mult de 11%.
Beneficiind de rate robuste de crestere, cea mai mare parte a pietelor emergente au inregistrat performante pozitive, Bursa din Shanghai urcand cu aproape 97%.
Specialistii se arata prudenti in ceea ce priveste perspectivele pentru acest an, anticipand o accentuare a volatilitatii. Starea economiei americane ii preocupa in continuare pe investitori, fapt reflectat de scaderea dramatica a dolarului in 2007.
In ceea ce priveste evolutia pietei franceze, aceasta a fost in general una pozitiva in prima parte a anului 2007, indicele CAC 40 avansand cu peste 11%. Dupa 1 iulie insa, piata a fost afectata de scaderea sectorului bancar.
In Europa, sectorul bancar si cel al asigurarilor au inregistrat cele mai slabe performante din cadrul indicelui DJ Stoxx 600.
Desi majoritatea specialistilor nu vorbesc de o scadere a indicilor, multi dintre acestia anticipeaza o stabilitate sau o crestere foarte modesta a pietelor pe intregul an 2008, marcata de un inceput dificil.
Anul 2007 va ramane in istorie ca anul prabusirii dolarului pe fondul crizei financiare. Intr-adevar, moneda americana a scazut pana la niveluri niciodata atinse anterior, propulsand euro catre niveluri record.
Totusi, scaderea dolarului a incetinit din noiembrie, iar majoritatea specialistilor anticipeaza o revenire a monedei americane in decursul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO